AB’de Türkiye Ekonomisi Anlatıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Avrupa Parlamentosu (AP)’nda Türkiye Ekonomi Modeli’ni anlattıkları toplantı gerçekleştirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Avrupa Parlamentosu'nda (AP), Brüksel temaslarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. ( Dursun Aydemir - Anadolu Ajansı )

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “Küresel Belirsizlik Döneminde, Yeni Olanaklar ve Çözümler: Türkiye Ekonomi Modeli” toplantısı gerçekleştirdiklerini aktardı. Nebati, etkinlikte özellikle Türkiye ekonomisini merak eden parlamenterlere Türkiye Ekonomi Modeli’nin bir yıl içerisinde elde edilmiş sonuçlarını milletvekilleri ile paylaştı.

Nebati, özellikle 2022’nin, dünyanın en zor yıllarından biri olduğunu belirterek, “Dünyanın birçok ülkesinin parlamentolarında, sokaklarında, iş dünyasında ‘bu yıl nasıl geçecek’ diye tartışıyorlardı. Bütün veriler; dünyanın küçüleceğine, ticaretin daralacağına yönelikken Türkiye’deki bütün veriler dünyanın tersine bir noktaya geldi” açıklamalarına yer verdi.

2022 yılının dünya genelinde zor geçtiğine işaret eden Nebati, Avrupalı yetkililer ve siyasilere Türkiye’de elde edilen ekonomik sonuçların kendi ülkelerinden farklı olduğunu anlattıklarını söyledi.

İki Komiserle Görüşme

Nureddin Nebati, Brüksel’de, AB Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ile de ayrı ayrı görüşeceğini bildirdi.

Nebati, “Her iki komiserle de farklı ortamlarda görüşmeler gerçekleştirmiştik. Özellikle de ekonomiden sorumlu Gentiloni ile görüşmemizde, ‘gelip burada Türkiye Ekonomi Modeli’ni anlatmamız’ hususunda bir talepleri söz konusu olmuştu. Fikir onlardan çıkmıştı. Çok iyi oldu. İki komiserle yapacağımız görüşmelerden sonra burada yaşayan iş dünyası ve STK temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştireceğiz” açıklamalarında bulundu.

AB komiserlerinin daha önce “Türkiye’deki göstergelerin dünya ülkeleri ve kendi ülkeleri açısından farklı olduğunu gördüklerini” söylediklerini aktaran Nebati, “Özellikle de Türkiye Ekonomi Modeli’nin son bir yılda elde etmiş olduğu kazanımların hangi araçlarla gerçekleştiğini merak ediyorlardı” dedi.

Nebati, şimdi ekonomik sonuçların ortaya çıktığını ve görülebilir bir hale geldiğini belirterek, görüşmelerde bunları muhataplarıyla paylaşacağını bildirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, parlamentoda sadece siyaset değil, aynı zamanda Türkiye ekonomisinin parametrelerinin de tartışıldığı bir ortamı kurduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin bulunduğu coğrafi ortam itibarıyla çok güçlü bir yapıya sahip olduğunu, güçlü bir nüfusu olduğunu, bu nüfus içerisinde gençlerin varlığının 12 OECD ülkesinin toplamı kadar büyük olduğunu, her türlü koşulda, özellikle de kriz koşullarında, Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde uyum sağlayabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu ve Türkiye’nin tam bir üretim üssü olduğunu, özellikle de dünyanın karşı karşıya kaldığı problemlerde dünyanın taleplerini, özellikle de Avrupa’nın taleplerini çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek bir potansiyele sahip olduğunu, bu potansiyeli de serbest ekonomi ilkelerinden asla taviz vermeden, yolunu en iyi şekilde düzenleyen ülkelerin başında gelen bir ülke olarak gerçekleştirdiğini söylememiz açısından oldukça iyi bir karşılık bulduğumuz ifade etmek istiyorum.

Özellikle 2022, dünyanın en zor yıllarından birisiydi. Dünyanın birçok ülkesinin parlamentolarında, sokaklarında, iş dünyasında ‘bu yıl nasıl geçecek’ diye tartışıyorlardı. Bütün veriler; dünyanın küçüleceğine, ticaretin daralacağına yönelikken Türkiye‘deki bütün veriler dünyanın tersine bir noktaya geldi. Bunların nasıl gerçekleştirildiğini öğrenmeleri açısından iyi bir toplantı silsilesi olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.