Azerbaycan’a 70’den fazla obüs teslim edilecek

Çek savunma şirketi Excalibur Ordusu, Azerbaycan’a 70’den fazla adet 155mm/L45 “DITA” kundağı motorlu obüs teslim etmeyi planlıyor.

AZE tarafından yayınlanan bir makaleye göre. 6 Mayıs 2024 tarihli basında, Çek savunma şirketi Excalibur Ordusu, Azerbaycan’a 70’den fazla adet 155mm/L45 “DITA” kundağı motorlu obüs teslim etmeyi planlıyor. Bu işlem, 1989’dan bu yana Çek veya Slovak topçu sistemlerinin en büyük siparişini temsil ediyor. 21 Eylül 2021 tarihli bir makalede açıklandığı üzere Excalibur Ordusu, Eylül 2021’de 152 mm Dana-M1 kundağı motorlu obüsleri ve 122 mm RM-70M1 Vampire MLRS’yi Azerbaycan’a teslim etmişti.

Excalibur Ordusu tarafından geliştirilen 8×8 kundağı motorlu obüs olan DITA 155mm, modern topçu zorluklarına çözüm bulmak üzere tasarlanmıştır. Tatra 8×8 kamyona monteli obüs tasarımlarından türetilen bu araç, tam otomatik bir üst yapıya sahiptir ve yalnızca sürücü ve komutan gerektirir. Ocak 2021’de işlevsel bir prototip tamamlanarak performans testlerinin önü açıldı. DITA, BAE merkezli EDGE Group ortaklığıyla Abu Dabi’de düzenlenen IDEX 2021’de ilk kez sahneye çıktı. 13,02 metre uzunluğa, 3,08 metre genişliğe, 3,12 metre yüksekliğe ve 29 tona kadar ağırlığa sahip olan DITA, çok yönlüdür ve çeşitli tekerlekli veya paletli şasilere monte edilebilir. Balistik mürettebat kabini STANAG 4569 Seviye I koruması sunuyor ve yüksek performanslı ısıtma, klima ve NBC filtreleme sistemi ile donatılmıştır.

NATO standardında 155 mm L45 topla donanmış olan DITA, HE BB mermilerini kullanarak 39 km’ye kadar ateş edebilir ve dakikada altı mermilik maksimum atış hızına ulaşabilir. Çeşitli ateşleme modlarını destekler ve taret konveyörlerinde 40 mermi depolayabilir. Çoklu Yuvarlak Eşzamanlı Etki (MRSI), birden fazla merminin hızlı bir şekilde art arda ateşlendiği ancak hedefe aynı anda ulaşacak şekilde zamanlandığı, düşman savunmasını alt etmek veya yoğun bir etki elde etmek için tasarlanmış bazı modern topçu sistemlerinin bir yeteneğidir. DITA, teşhis, navigasyon, otomatik silah yönlendirme ve mühimmat yönetimi için modern bir Yerleşik Kontrol Sistemine (OCS) sahiptir. Maksimum 300 kW güç çıkışına sahip Tatra T3C-928-90 motordan güç alan araç, yollarda 90 km/saat, arazide ise 25 km/saat hıza ulaşabiliyor ve maksimum 600 km seyir menziline sahip.

Mürettebatın korunması için DITA, savaş durumlarında mürettebatın güvenliğini sağlayan Stanag 4569 Seviye 1 balistik korumayı sunuyor. Gelişmiş OCS’si, ateşleme pozisyonunda hızlı ayarlamalara ve yalnızca iki mürettebat üyesi tarafından kolaylaştırılmış operasyona olanak tanır. Navigasyon sisteminin arızalanması durumunda, acil durum optik görüş sistemi sürekli silah nişan alma kabiliyeti sağlar. Genel olarak DITA 155mm, modern savaşın zorlu gereksinimlerini karşılayacak donanıma sahip, askeri hareketlilik ve operasyonel esneklikte önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor. Askeri Denge 2022 raporuna göre, Azerbaycan şu anda toplam 630 birimden oluşan çok çeşitli bir topçu cephaneliğine sahip. Bunlar arasında 46 adet 122mm 2S1 Gvozdika, 39 adet 152mm 2S3 Akatsiya, 18 adet 152mm 2S19 Msta-S ve 15 adet Dana-M1M olmak üzere 102 adet kundağı motorlu top bulunmaktadır. Ayrıca Azerbaycan’da 5 adet 155mm ATMOS 2000 kundağı motorlu obüs ve 12 adet 203mm 2S7 Pion bulunuyor.

Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin öncelikli hedefi, Eylül 2020’den sonra Ermenistan ile Dağlık Karabağ konusunda yeniden başlayan silahlı çatışmaların işaret ettiği toprak savunmasıdır. Altı hafta süren bu çatışma Bakü lehine sonuçlandı, ancak iki ülke arasındaki gerginlikler devam ediyor. 2020’nin sonlarında ve 2021 boyunca ara sıra meydana gelen çatışmalarla birlikte. Azerbaycan, Rusya ile askeri işbirliğini sürdürüyor ve son zamanlarda Türkiye ile ilişkiler geliştirdi; bu, Haziran 2021’de karşılıklı bir savunma anlaşmasını ima eden “Şuşa Deklarasyonu”nun imzalanmasıyla kanıtlanıyor. Ayrıca, 2019 yılında NATO Bireysel Ortaklık Eylem Planı’nın beşinci döngüsünü tamamlayan Azerbaycan, NATO ile savunma ilişkisini sürdürmektedir. Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin zorunlu askerlik hizmetine dayanan hazırlık durumu, ülkenin çok taraflı tatbikatlara katılması ve 2021’de Türk birlikleriyle “Yıkılmaz Kardeşlik” gibi ikili tatbikatlar yürütmek.