ŞAM FUARI ”YENİ SURİYE’NİN SEMBOLÜ OLDU
Fuarın açılışında konuşan Bakan Bolat, organizasyonun “yeni Suriye devletinin başarısının ve gelecekteki büyük yürüyüşünün sembolü” olarak tarihe geçeceğini söyledi. Türkiye’nin Suriye ile derin kültürel, sosyal, ekonomik ve ticari bağlara sahip olduğunu belirten Bolat, iç savaşın başından bu yana yaklaşık 4 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptıklarını hatırlattı. Bolat, “Suriye’nin yeni yönetiminin başarılı olması için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her alanda destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

YATIRIM VE İŞBİRLİĞİ TAM GAZ İLERLİYOR
Bakan Bolat, Türkiye’nin Suriye’nin yeniden inşasına verdiği öneme dikkat çekerek, diplomasi, savunma, ticaret, sanayi, tarım ve enerji gibi birçok alanda karşılıklı işbirliğinin devam ettiğini belirtti. Bolat, son 7 ayda Suriye’ye yaptığı her ziyarette yeni başarılar görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
TÜRK ŞİRKETLERİ ALTYAPI YATIRIMLARINDA ÖNE ÇIKIYOR
Fuar alanındaki Türkiye pavilyonunu ziyaret eden Bakan Bolat, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Fuarın Türk şirketleri için büyük bir fırsat olduğunu belirten Bolat, 32 Türk firması ve 500‘ün üzerinde ziyaretçinin fuara katıldığını söyledi.
Suriye’nin hızla toparlandığını ve ticari ilişkilerin geliştiğini vurgulayan Bolat, iki ülke arasında ticareti artırmaya yönelik anlaşmaların yapıldığını kaydetti. Bolat, Şam Uluslararası Havalimanı’nın bir Türk konsorsiyumu tarafından inşa edileceğini ve başka bir Türk konsorsiyumunun da 5 bin megavatlık enerji yatırım anlaşması imzaladığını açıkladı.
”TRANSİT TİCARET YENİDEN BAŞLAYACAK”
En önemli gelişmelerden birinin transit ticaret alanında yaşanacağını belirten Bolat, Türkiye’nin Suriye’ye açılan dokuz gümrük kapısı bulunduğunu hatırlattı. Artık TIR’ların doğrudan gümrüklerden geçerek malları alıcılara ulaştıracağını ifade eden Bolat, bu gelişmenin ikili ticareti hızlandıracağını söyledi.
Bakan Bolat, “Türkiye’den başlayıp Suudi Arabistan’a, diğer Körfez ülkelerine kadar Suriye ve Ürdün’ü geçecek transit ticarette Suriye artık yeniden 2011 öncesinde olduğu gibi transit ticaret geçiş ülkesi olacak” dedi. Bu durumun hem Türkiye hem de Suriye’ye önemli faydalar sağlayacağını belirten Bolat, bölge ülkeleri arasındaki uluslararası ticaretin artmasına katkıda bulunacağını vurguladı.
Kaynak: AA