Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bugün yaptığı önemli açıklamada, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına yönelik Schengen vizesi başvuru süreçlerinde önemli bir kolaylaştırma ve hızlandırma öngören yeni bir belge hazırlayarak üye ülkelere gönderdiğini duyurdu. Bu gelişme, Türk iş dünyası, öğrenciler, akademisyenler ve tüm vatandaşlarımız için Avrupa ile olan bağları güçlendirecek kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.
VİZE SERBESTLİĞİ ANLAŞMALARI
Bakan Bolat, uzun süredir devam eden vize problemleri, uzun randevu süreleri, kısa süreli vize verilişleri ve ret oranlarındaki artışın hem ikili görüşmelerde hem de AB nezdindeki tüm platformlarda sürekli dile getirildiğini vurguladı. “Vize serbestliği uluslararası anlaşmalar gereği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hakkıdır,” ifadelerini kullanan Bolat, göreve geldikleri Haziran 2023’ten bu yana AB Komisyonu ile pozitif bir gündemle ilerlediklerini ve yüksek düzeyli ticaret diyaloğunun başlatıldığını belirtti.
UZUN SÜRELİ VE ÇOK GİRİŞLİ VİZE DÖNEMİ BAŞLIYOR
Bakan Bolat’ın aktardığı bilgilere göre, AB Komisyonu’nun hazırladığı yeni belge, özellikle daha önce vize almış, düzenli seyahat etmiş ve Türkiye’ye geri dönmüş vatandaşlar için önemli avantajlar sunuyor. Bu kapsamda, herhangi bir göç ve güvenlik riski oluşturmayan bu vatandaşlarımıza, ikinci başvurularında önce 6 aya kadar, ardından 1, 2, 3 ve hatta 5 yıla kadar uzun süreli ve çok girişli vize verilmesi imkanı tanınacak.
Bu uygulama, Türk vatandaşlarının turizm, iş, ticaret, yatırım, eğitim, akademi ve sivil toplum kuruluşu (STK) buluşmaları gibi çeşitli amaçlarla AB ülkelerine seyahatlerini büyük ölçüde kolaylaştıracak. Bakan Bolat, bu gelişmeyi “önemli ve güzel bir gelişme” olarak nitelendirdi.
BÜYÜKELÇİLİK VE KONSOLOSLUKLARA ÇAĞRI: “MAZERETİNİZ KALMADI”
Ticaret Bakanı Bolat, bu yeni düzenlemeyle birlikte Schengen bölgesine dahil olan 25 ülkenin büyükelçilik ve konsolosluklarının artık herhangi bir mazeretinin kalmadığının altını çizdi. Vize süreçlerinin hızlanması için konsolosluklarda ve büyükelçiliklerde bina donanımı, insan kaynağı, bilgisayar ve teknik donanımda iyileştirmeler yapılması gerektiğini belirterek, “Bu konuda her zaman iş birliğine hazırız,” dedi.
Bakan Bolat, AB Komisyonu’nun Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin taleplerine olumlu cevap verdiğini ve çok girişli ve uzun süreli Schengen vizesi verme sürecini resmi bir belgeyle başlattığını ifade etti. Bu adımın, Türkiye ile AB üyesi ülkeler arasındaki ticaret, eğitim, kültür, turizm ve yatırım alanlarındaki iş birliğini artıracağını vurguladı.
İLK KEZ BAŞVURU YAPACAKLAR İÇİN ŞARTLAR
Ticaret Bakanı Bolat, mevcut düzenlemenin ilk kez vize alacakları kapsamamasına rağmen, bu konuda da çalışmalarının devam edeceğini bildirdi. “Önümüzdeki dönemde ilk defa başvuru yapacak olanlar için de kolaylaştırma ve hızlandırma süreci başarılacaktır. Buna inanıyorum,” şeklinde konuştu.
Son olarak, Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği’nin modernize edilerek hizmetler sektörüne ve e-ticarete genişletilmesi konusundaki müzakerelerin açılmasını beklediklerini belirten Bakan Bolat, AB Komisyonu’nun bu konuda tavsiye kararını aldığını ve sürecin AB Bakanlar Konseyi’nden onay beklediğini sözlerine ekledi.
Bu önemli gelişme, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde yeni bir pozitif dönemin kapısını aralarken, Türk vatandaşları ve iş dünyası için de uluslararası alanda daha fazla hareketlilik ve iş birliği imkanı sunuyor.
Kaynak: Ekonomim