Bakan Işıkhan: Kadınların iş gücüne katılımı yüzde 36’ya ulaştı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi”nin (WOMEN UP) kapanış programında konuştu. Bakan Işıkhan, kadınların iş gücüne katılım oranındaki artışa ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğine dair kritik bilgiler verdi.

JW Marriott Hotel’de düzenlenen kapanış programına Bakan Işıkhan‘ın yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Jurgis Vilcinskas, milletvekilleri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

Bakan Işıkhan, bireylerin gelir kaybını önlemede sosyal güvenlik sistemlerinin rolüne dikkat çekerek, Türkiye’de kapsamlı ve gelişmiş bir sistemin uygulandığını belirtti. Ancak bu sistemden yararlanmanın en temel şartının kayıtlı çalışmak olduğunu vurguladı. Kayıt dışı çalışmanın, sosyal güvenlik yardımlarını anlamsız kılacağını ifade etti.

Türkiye’nin genç nüfusa sahip olmasına karşın hızlı bir yaşlanma sürecine girdiğini belirten Işıkhan, bu durumun sosyal güvenlik sistemi için sürdürülebilirlik riski oluşturabileceği uyarısında bulundu. “Aktif nüfusun azalması ve pasif nüfusun artması, prim gelirlerinin azalmasına ve giderlerin artmasına yol açacaktır” dedi.

Türkiye’nin “demografik fırsat penceresi” döneminde bulunduğunu dile getiren Bakan Işıkhan, doğru politikalarla bu dönemin büyük bir büyüme fırsatı sunacağını, aksi takdirde işsizlik ve yoksulluk gibi sorunları beraberinde getirebileceğini kaydetti.

Bakan Işıkhan, son yıllarda atılan kararlı adımlar sayesinde, istihdama katılımda zorluklarla karşılaşan gruplar (kadınlar, gençler, engelliler vb.) üzerindeki risklerin azaldığını ve daha kapsayıcı bir sisteme ilerlendiğini söyledi.

Kadınların iş gücüne katılımında belirgin bir artış yaşandığını ifade eden Işıkhan, önemli verileri paylaştı:

  • 2000’li yılların başında kadınlarda iş gücüne katılım oranı yüzde 26 seviyesindeyken, bu oran günümüzde yüzde 36 seviyesine yükselmiştir.
  • Kadınlarda kayıt dışı istihdam oranı ise 2005 yılında yüzde 65 seviyesindeyken, günümüzde yüzde 31’ler seviyesine gerilemiştir.

Bakan Işıkhan, kadınların artık sadece ev eksenli işlerde değil, girişimcilikten yöneticiliğe, sanattan teknolojiye kadar geniş bir yelpazede etkin roller üstlendiğini belirterek, “Kadınların sosyal ve ekonomik statülerinin yükseldiğini görmek, yürüttüğümüz sosyal politikaların önemli bir etkisi olduğunun altını özellikle çizmek isterim” dedi.

Bakan Işıkhan, “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi”nin (WOMEN UP), sadece kadın istihdamını artırmakla kalmayıp, sosyal güvenlik sisteminin güçlenmesine de katkı sağladığını belirtti.

Projenin öne çıkan sonuçları arasında şunlar yer aldı:

  • Toplamda yaklaşık 41,1 milyon avro hibe desteği sağlandı.
  • Kadın girişimcilerin kapasiteleri geliştirildi, toplumsal farkındalık artırıldı.
  • Proje, uluslararası alanda da takdir görerek, 2024 yılında Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatınca İyi Uygulama Liyakat Ödülü ile ödüllendirildi.

İki faz halinde pilot illerde uygulanan WOMEN UP projesiyle, kadın işverenlere ilave istihdam ettikleri her bir kadın işçi için 55 ayda toplam 2 milyar liraya yakın hibe sağlandığı açıklandı. Projeden toplamda 9 bin 200 kadın işveren ve 11 bin 824 kadın işçi faydalandı.

Bakan Işıkhan, hedeflerinin bu başarılarla sınırlı olmadığını vurgulayarak, önümüzdeki dönemde kadın istihdamını daha da artıracak, girişimciliklerini destekleyecek ve kayıtlı çalışmayı teşvik edecek yeni faaliyet ve programları hayata geçireceklerini söyledi.

“Kadınların daha güçlü bir şekilde iş gücü piyasasında yer alması yalnızca bireysel değil, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve toplumsal kalkınmamız için de büyük bir kazanım olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × five =