Bakan Kacır İkinci Yüzyıl Üretim Modelinin Çerçevesini Çizdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, göreve gelmesinin ardından geçen 120 günlük kısa bir sürede sanayi algısına teknoloji odaklı yeni bir boyut kazandırdı.

Bakan Kacır İkinci Yüzyıl Üretim Modelinin Çerçevesini Çizdi: Görevi TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Mustafa Varank’tan devralan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın görev süresi 120 gün oldu.

Bakan Kacır ilk açıklamasında Türkiye Yüzyılı’nı, “Tam Bağımsız Türkiye” hedefinde “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla inşa etmek için canla başla çalışacaklarını dile getirmişti. Bugüne kadar; sanayinin rekabet gücünün artırılması, girişimci gençlerin desteklenmesi ve Türkiye’nin yeni nesil elektrikli otomobil üssü haline getirilmesi adına çeşitli gelecek yeni yatırımların kapısını aralayan Bakan Kacır, yüksek teknoloji ile üretimi bütünleştirmeyi hedefliyor.

Yüksek Teknolojiye Dayalı Sanayi Hedefi

Görevi devralır almaz peş peşe müjdeleri sıralayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yoğun geçen 120 günü arkada bıraktı. 120 gün boyunca birçok önemli projeye imza atan Bakan Kacır, aynı zamanda verilen teşvik ve destek oranlarını da artırdı. Sanayide bulunan stratejik alanlarda yüksek katma değeri birinci plana alan yatırımlara öncelik veren Kacır, böylelikle sanayideki gücü ve rekabetçiliği artırmayı hedefledi. Aynı zamanda yüksek teknolojiye dayalı, sürdürülebilir, yerli ve milli bir sanayi yapısı oluşturma misyonuyla hareket eden Kacır, bu kapsamdaki yatırımlara da ağırlık verdi.

Sanayi Alanları Günden Güne Artıyor

Göreve geldiği süre boyunca Türkiye’deki yaklaşık yüzde 0,4 oranında bulunan toplam sanayi alanını yüzde 1’e çıkartmak için yeni sanayi alanlarını kullanıma açan Kacır, ‘Sanayi Master Planı’ gibi büyük ölçekli projeleri de yine bu kapsamda hızlandırdı. Hali hazırda bulunan sanayicileri de desteklemek adına yeni teşvikleri birbiri ardına harekete geçiren Kacır, yeni girişimlerin potansiyelini de göz ardı etmedi. Bakan Kacır, TÜBİTAK TEYDEB ve KOSGEB kurumlarının sağladığı birçok destekte artırıma gitti. Geçmiş dönemde “Özellikle son 5 yılda Türkiye’nin yüksek teknoloji üretimi, sanayinin genel ortalamasının üzerinde bir büyüme sergiliyor” diyen Kacır, bu kapsamda teknolojinin Türkiye’deki yuvaları olan Teknoparklarında sanayiyle olan iş birliğini güçlendirmek adına çalışmalar gerçekleştiriyor.