Çinli otomotiv devi BYD’nin yatırım yaptığı Manisa OSB’de çalışmalar başladı!

BYD 1 milyar dolarlık yatırım yaptığı Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde altyapı çalışmalarına başladı. İşte detaylar…
MANİSA'YA 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM KARARI ALAN ÇİNLİ OTOMOTİV DEVİ BYD FİRMASI İÇİN MANİSA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'NDE ALTYAPI ÇALIŞMALARI BAŞLADI. MANİSA'YA KURULACAK ÜRETİM TESİSİ VE AR-GE MERKEZİNİN DOĞRUDAN 5 BİN, DOLAYLI OLARAK 20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAMASI BEKLENİRKEN, ÜRETİME İSE 2026 YILINDA BAŞLAYACAĞI AÇIKLANDI. (ÖNDER AYDIN/MANİSA-İHA) Manisa'ya 1 milyar dolarlık yatırım kararı alan Çinli otomotiv devi BYD firması için Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde altyapı çalışmaları başladı. Manisa'ya kurulacak üretim tesisi ve Ar-Ge merkezinin doğrudan 5 bin, dolaylı olarak 20 bin kişiye istihdam sağlaması beklenirken, üretime ise 2026 yılında başlayacağı açıklandı.

Manisa’ya kurulacak üretim tesisi ve Ar-Ge merkezinin doğrudan 5 bin, dolaylı olarak 20 bin kişiye istihdam sağlaması beklenirken, üretime ise 2026 yılında başlayacağı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, geçtiğimiz temmuz ayında sözleşme imzalanmış, bu anlaşma dünya otomotiv sektöründe büyük yankı uyandırmıştı. Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım için Manisa Organize Sanayi Bölgesi sınırlarındaki 160 hektarlık alanda altyapı çalışmaları başladı.

Manisa’da Çinli otomotiv devi için altyapı çalışmaları başladı

Tesislerin kurulacağı alanda altyapının yanı sıra iş makineleriyle tesviye çalışmaları yapılırken, bir yandan da bölgeye ulaşım için yeni yol güzergahları oluşturuluyor. Yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik AR-GE merkezinin 2026 yılında üretime başlaması öngörülüyor.

Manisa’da Çinli otomotiv devi için altyapı çalışmaları başladı

Doğrudan 5 bin, dolaylı olarak 20 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen yatırımla ilgili bir televizyon programında bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Tesisler 2026’da üretime başlayacak, imzalar atıldı. Manisa OSB’de yer tahsis süreci tamamlandı. Fabrika inşaatına ilişkin izin başvuruları gerçekleştirildi” dedi.

8 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, Çin’den ithal edilen tüm yakıt türlerindeki otomobillere yüzde 40 ilave gümrük tarife uygulanacak. Ancak, Çinli üreticilerin resmi olarak yatırım taahhüdü vermeleri durumunda, teşvik belgesi alarak bu ek gümrük vergisinden muaf olabilecekleri belirtildi. Bu kapsamda, yatırım yapacağını bildiren firmaların, Türkiye pazarında daha avantajlı bir konum elde etmeleri bekleniyor. Söz konusu düzenleme, otomotiv sektöründe rekabeti artırma ve yerli üretimi teşvik etme amacı taşıyor.

BYD yetkilileri, Türkiye’nin stratejik konumunun ve gelişmiş sanayi altyapısının, bu yatırım kararında etkili olduğunu belirtti. Manisa’daki fabrikanın, BYD’nin Avrupa pazarına yönelik üretim ve dağıtım operasyonlarını desteklemesi bekleniyor. Bu yeni tesis, elektrikli araçların yanı sıra batarya üretimi gibi ileri teknoloji ürünlerin de üretiminde rol alacak.

Çinli elektrikli araç devi BYD, Eylül 2024’te 419.426 prizli hibrit ve tamamen elektrikli araç satarak aylık bazda ilk kez 400 bin sınırını aştı.

Eylül ayı satış istatistiklerine göre, BYD’nin farklı marka ve modelleri şu şekilde sıralandı:

  • 204.605 adet: BYD Han, Song, Qin, Tang, Yuan serileri
  • 194.099 adet: BYD Seal, Dolphin, Seagull, Sea Lion serileri
  • 33.012 adet: Yurtdışı satışlar
  • 10.299 adet: Denza
  • 5.422 adet: Fangchengbao
  • 310 adet: Yangwang (Lüks marka)

Kaynak: Haber Merkezi