Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım ve İŞKUR Gençlik Programının Başlatılması Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan, üniversite öğrencileri için hazırlanan İŞKUR Gençlik Programı’nın bugünden itibaren hayata geçirildiğini duyurdu. Programın, gençlere hem eğitimlerini sürdürme hem de kendilerini geliştirme imkanı sunduğunu ifade etti.

ÖĞRENCİLERE AYLIK 15 BİN TL DESTEK ÖDEMESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, program kapsamında öğrencilerin haftada en fazla 3 gün katılım sağlayabileceğini söyledi.
- Günlük 1.083 TL ödeme yapılacak.
- Ayda 5 gün katılan öğrencilere 5 bin 415 TL destek verilecek.
- 14 gün katılan öğrencilere ise yaklaşık 15 bin 162 TL ödeme yapılacak.
Katılımcıların kısa vadeli sigorta primlerinin de devlet tarafından karşılanacağını belirten Erdoğan, bu yıl 200 bin öğrencinin, toplamda ise 1 milyon öğrencinin programdan faydalanmasının hedeflendiğini belirtti.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN EKONOMİ VE İSTİHDAMA DEĞİNDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve istihdam alanındaki gelişmelere de değindi. Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye Yüzyılı hedeflerimize çalışmak istiyorsak millet olarak çalışmak zorundayız. Milletimizin oyu ve güveniyle göreve geldiğimizden bu yana ekonomimizi dört temel unsur üzerinde yükseltmeye gayret ettik. Türkiye’nin önündeki engelleri tek tek ortadan kaldırdık. Adil ve rekabetçi bir düzenin oluşmasını sağladık. Üretim ve istihdamı maliyemizin merkezine yerleştirdik” dedi.

İŞKUR PROGRAM DETAYLARI
İŞKUR Gençlik Programı kapsamında öğrenciler, üniversitelerinin belirlediği alanlarda deneyim kazanacak. Program, özellikle Ar-Ge faaliyetleri, bilgi ve teknoloji sistemleri gibi farklı alanlara odaklanacak. Erdoğan, öğrencilere sunulacak olanaklarla ilgili şu bilgileri paylaştı: Her üniversitenin kendi öğrencisi haftada en fazla 3 gün katılım sağlayabilecek. Günlük 1.083 TL ödeme yapılacak. 5 gün katılan öğrenciye 5 bin 415 TL, 14 gün katılana 15 bin 162 TL destek sağlanacak. Katılımcıların kısa vadeli sigorta primleri devlet tarafından karşılanacak. Bu yıl 200 bin, toplamda 1 milyon öğrencinin programa katılması hedefleniyor.
KADIN İSTİHDAMI VE İŞ GÜCÜ ARTIŞI
Konuşmasında iş gücü piyasasına dair önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, kadın istihdamına ve iş gücü artışına da vurgu yaptı. Son bir yılda kadın iş gücü 429 bin, kadın istihdamı ise 397 bin arttı. 2023 Kasım’a göre iş gücü 925 bin artışla 35 milyon 820 bine ulaştı. İstihdam sayısı 986 bin artarak 32 milyon 748 bine yükseldi. Erdoğan, iş gücünün dijital ve yeşil dönüşüme adapte olabilmesi için yeni eğitim programlarının geliştirileceğini söyledi.
24 MADDELİK BİR EYLEM PLANI
İstihdamın artırılması amacıyla Ulusal İstihdam Strateji Belgesi oluşturuldu. Bu belge kapsamında, kadınlar, engelliler ve yaşlıların iş gücüne katılımının artırılması için 24 maddelik bir eylem planı devreye girecek.
Kaynak: Haber Merkezi