2005 yılında kurulan ve kısa sürede Türkiye’nin en büyük 5 çay üreticisinden biri olan Efor Çay’ın başarılarının temelinde kaliteli üretim, tüketici memnuniyeti ve sürdürülebilirlik ilkeleri yer alıyor. Şirket, Trabzon ve Artvin gibi bölgelerde çay işleme tesislerine sahip olup, 2024’te Tokat Erbaa’da yeni bir çay ve kahve üretim tesisini faaliyete aldı. Kaliteyi artırmak için yerli üreticilerle iş birliği yaparak, çevre dostu tarım ve yenilikçi teknolojiler kullandıklarını ifade eden Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, gelecekte, organik ve bölgesel çay çeşitlerini artırmayı ve dijital platformlar aracılığıyla yenilikçi projeleri hakkındaki detayları Sanayi Gazetesi’ne anlattı.
Ceylan KÖSEOĞLU
TÜRKİYE’NİN EN İYİ 5 ÇAY ÜRETİCİSİNDEN BİRİ OLMASINDAKİ EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER NELERDİR?
Efor Çay olarak 2005 yılında başlayan yolculuğuna, ülke çapında toplam 78 bin metrekarelik üretim tesisleriyle, yıllık 140 bin ton yaş çay işleme kapasitesiyle faaliyet gösterdiklerini aktaran Efor Çay YKB İbrahim Akkuş, “700’den fazla çalışma arkadaşımızın emeğiyle Türkiye’nin en büyük 500 şirketinden ve en büyük 5 çay üreticisinden biri haline geldik. Trabzon Of’ta yaş çay işleme ve paketleme, Artvin Arhavi 1’de yaş çay işleme ve paketleme, Artvin Arhavi 2’de yaş çay işleme tesislerimiz bulunuyor. Ayrıca 2024 yılında Tokat Erbaa’da faaliyete geçirdiğimiz çay ve kahve üretim, paketleme ve lojistik tesisimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

ÇAYDA KALİTEDEN ÖDÜN VERMEME İLKESİNİ NASIL TANIMLIYORSUNUZ VE BU İLKENİN ÜRETİM SÜREÇLERİNE NASIL YANSIDIĞINI ANLATABİLİR MİSİNİZ?
Öncelikle, ‘’Çayda kaliteden ödün vermeme’’ ilkesiyle, çayın tedarik zincirinden üretim süreçlerine kadar her aşamada sürdürülebilirlik ilkesini benimsediğimizi aktarmak istiyorum, ifadelerine yer veren Akkuş, sözlerine şöyle devam etti: “Yerli ve yeni üretim teknolojileri kullanarak çay filizlerini müstahsillerimizden tedarik ediyoruz. Kaliteli çay yapraklarını, AB standartlarındaki hijyenik ve gelişmiş teknolojilerle donatılmış tesislerimizde Türk damak tadına özgü geleneksel yöntemle yüksek kalitede işliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmaları sayesinde muhteşem lezzet, yoğun dem ve kendine özgü kokusuyla yüksek standarttaki ürünlerimizi tüketicilerimizle buluşturuyoruz” açıklamalarında bulundu.
EFOR ÇAY OLARAK HANGİ DETAYLARA ÖZELLİKLE DİKKAT EDİYORSUNUZ?
Öncelikle bir çaya ‘kaliteli’ diyebilmemiz için üretim süreçlerinin her aşamasında aynı özenin gösterilmesi gerekiyor. Çayın yetiştirilmesinden paketlenmesine kadar geçen süreci bir bütün olarak ele almalıyız, ifadelerine yer veren İbrahim Akkuş,
“Doğru hasat zamanı, çayın lezzetini ve aromasını belirleyen en önemli unsurlardan biri; bu nedenle yapraklarımızı en taze olduğu zamanda topluyoruz. Sürdürülebilir tarımı desteklemek adına müstahsillerimizin doğru ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını benimseyebilmeleri için eğitim, teknik destek ve bilinçlendirme faaliyetleriyle yanlarında oluyoruz. Üretimde ileri teknolojiyi kullanarak çayın rengini, kokusunu, aromasını ve tazeliğini maksimum düzeyde muhafaza ediyor, aynı zamanda her aşamada sıkı hijyen ve kalite kontrol standartlarına uygun hareket ediyoruz” cümleleriyle sürdürülebilir tarımın önemine dikkat çekti.
ŞİRKETİNİZİN GELECEĞE YÖNELİK YATIRIMLARI HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?
Efor Çay olarak, geleceğe yönelik sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve bölgesel kalkınmayı ön planda tuttuklarına dikkati çeken İbrahim Akkuş, çay sektöründe sadece Türkiye’de değil, uluslararası pazarda da öncü bir marka olma hedefimiz var, dedi. Akkuş, “Trabzon Of’ta yaş çay işleme ve paketleme, Artvin Arhavi 1’de yaş çay işleme ve paketleme, Artvin Arhavi 2’de yaş çay işleme tesislerimiz bulunuyor. Ayrıca 2024 yılının sonundan itibaren Tokat Erbaa’da bulunan çay ve kahve üretim, paketleme ve lojistik tesisimiz de faaliyete geçirdik. Bu doğrultuda, teknolojik altyapıyı güçlendirmek, Ar-Ge çalışmalarını artırmak ve yerel üreticilerle bağlarımızı daha da sağlamlaştırmak gibi çeşitli alanlara yatırım yapıyoruz. Tokat Erbaa’daki yeni tesisimiz, bu hedeflerin somut bir örneği. 2025 yılı içerisinde, 30.000 metrekare arazi üzerinde 15.000 metrekarelik kapalı alanda kurulan bu modern tesisimizde, siyah çay ve bitki çayları üretiminin yanı sıra, bir ilki gerçekleştirerek kahve üretimine de başlayacağız. Bu adımla birlikte, çay sektöründe kendi kahve markasını üreten ilk yerli firma unvanını gururla taşıyacağız” ifadelerine yer verdi.
ÇAY SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE ÇEVRE DUYARLILIĞI DA ÖNDEMLİ BİR KONU. HANGİ ÇEVRESEL TEDBİRLERİ ALIYOR VE DOĞAL KAYNAKLARI NASIL KORUYORSUNUZ?
Efor Çay olarak 2016 yılından beri Yağmur ormanları Birliği (Rainforest Alliance)’nin sürdürülebilir tarım sertifikasyonuna sahip olduklarına dikkati çeken Akkuş: Sürdürülebilirlik bizim için büyük bir sorumluluk. Bu kapsamda birçok önlem alıyoruz. Toprağın verimliliğini korumak ve çay tarlalarını sürdürülebilir tarım ilkeleri gelecek nesillere aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Enerji verimliliğini artırmak için üretim tesislerimizde yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyoruz. Sözlerine devam eden Akkuş, “ÇEVKO Vakfı ile yaptığımız lisans sözleşmesi kapsamında “Yeşil Nokta Sözleşmeli Güncel Firmalar” arasında yer alıyoruz. Öte yandan, sıfır atık politikamızla kaynaklarımızı daha etkin kullanıyoruz. Çiftçilerimizle birlikte sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırarak sadece doğayı değil, geleceğimizi de koruma hedefiyle faaliyet gösteriyoruz” bilgilerini paylaştı.

PEKİ, KALİTEYİ ARTIRMAK İÇİN GELECEKTEKİ YENİLİKÇİ ÜRÜN VE PROJELERİNİZ NELERDİR?
Şirket olarak her zaman yenilikçi adımlar atmaya özen gösterdiklerini ifade eden Akkuş: Bölgesel ve organik çay çeşitlerini artırmayı, farklı damak tatlarına hitap eden özel harmanlar geliştireceğiz. Teknoloji tarafında ise dijitalleşmeye odaklandık, dedi. Akkuş ayrıca, “Yapay zekâ gibi teknolojileri kullanarak çay kültürünü daha interaktif ve eğlenceli bir şekilde tanıtan projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Geliştirdiğimiz yenilikçi ve interaktif projelerimizle geleneksel çay kültürümüzü genç nesillere aktarıyoruz” dedi.
Kaynak: Sanayi Gazetesi