En ucuz elektrikli araba rekabeti artırıyor! Peki ama neden?

BYD en ucuz araçlarından biri olan Seagull’un fiyatını daha da düşürerek elektrikli otomobil fiyat savaşını sürdürüyor. İşte detaylar…

BYD’nin bu ay yaptığı açıklamaya göre Seagull Honor Edition’ın fiyatı artık 69,800 yuan, yani yaklaşık 9,700 dolar. Bu da onu, Çin’deki en ucuz elektrikli araç yapıyor. Seagull, marka bilinirliğini artırmak amacıyla Dolphin Mini olarak etiketlendiği Güney Amerika‘ya da ihraç ediliyor. Daha büyük olan Dolphin, zaten bu pazarda en çok satanlar arasında bulunuyor.

Seagull, 306 kilometre menziliyle segmentinde dikkat çekici bir seçenek sunuyor. BYD’nin bu agresif fiyat politikası, elektrikli araçların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilir ve sektördeki diğer üreticilerin de fiyatlarını revize etmelerine neden olabilir.

Son derece düşük etiket fiyatına rağmen, Seagull, en temel varyantlarda bile 305 km. Menzil dahil olmak üzere çeşitli özelliklere sahip. Ayrıca, 10.1 inçlik bir bilgi-eğlence sistemi ve eski Lamborghini tasarımcısı Wolfgang Egger’in keskin dış tasarıma katkısı nedeniyle, araca “Lamborghini-mini” takma adını verenler de var. Entegre Bluetooth telefon eşleştirme, NFC girişi, dört dahili hava yastığı, Elektronik Stabilite Kontrolü ve ısıtmalı dış aynalar gibi bu fiyatta beklenmeyecek özellikler araçta mevcut.

Peki, Seagull neden otomotiv sektörünü endişelendirdi? Bu sorunun yanıtını aslında bu hafta CNBC verdi… Çünkü bu aracın dünyanın dört bir yanındaki yerel otomobil endüstrilerini altüst etme potansiyeli olduğunu söylüyor.

Çünkü tamamen elektrikli bir hatchback olan Seagull 10 bin dolardan az bir başlangıç fiyatına sahip ve bildirildiğine göre Çinli otomobil üreticisi için yine de kar anlamına geliyor. Habere göre Caresoft CEO’su Mathew Vachaparampil bir otomotiv konferansında şirketin bu düşük fiyata rağmen hâlâ Seagull’dan “bir miktar para” kazandığını veya en azından başa baş durumda olduğunu söyledi.

CNBC makalesine göre daha önce General Motors’ta çalışmış olan, mühendislik danışmanlık firması Caresoft Global’in otomotiv başkanı Terry Woychowski de benzer fikirlere sahip. Seagull’un “otomobil endüstrisinin geri kalanı için bir uyarı” olduğunu düşünüyor. Woychowski gelenek otomobil üreticilerinin, BYD gibi Çinli markalarla rekabet edebilmek için hızla öğrenmesi ve değişmesi gerektiğini söylüyor.