Bazı enerji şirketlerin in halka arz başvurularında aktif toplamı ve hasılat tutarı limitlerinde indirim yapılacak. Enerji Günlüğü – SPK, enerji sektöründeki halka arzlarda şartları uygun olan şirketlerin halka arz başvurularında aktif toplamı ve hasılat tutarı limitlerinde indirim uygulayacak. Payların İlk Halka Arzı Öncesi Uyulacak Ön Şartlardaki Tutarların İndirimine İlişkin Kurul İlke Kararı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlandı.

İlke Kararı, halka açılma amacıyla SPK’ya başvuran ortaklıklarla ilgili sektör bazlı bazı farklı düzenlemeler getirdi. Buna göre 12. Kalkınma Planı’nda öncelikli sektörler arasında anılan enerji, kimya, tarım ve savunma sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerden belirli şartları haiz olanlar için aktif toplamı ve net satış hasılatı tutarlarında, aşağıdaki tablo doğrultusunda indirim yapılacak.

30.12.2013 tarih ve 28867 sayılı mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, II-16.1 sayılı “Ortaklıkların Kanun Kapsamından Çıkarılması ve Paylarının Borsada İşlem Görmesi Zorunluluğuna İlişkin Esaslar Tebliği” düzenlemesinin Finansal tablo kalemlerinin büyüklüğü nedeniyle Kanun kapsamından çıkarılma başlıklı 8’inci maddesinin (a) ve (b) bentlerinde belirlenen ilgili tutarlar, son olarak 29.12.2023 tarihli 2023/82 sayılı SPK Bülteninde yayımlanan yeniden değerleme kararı ile güncellenmişti.

Kararın gerekçeleri olarak ise sektörel bazdaki farklılıkların halka arz işlemi yapmak isteyen bazı şirketler için finansal tablolarda aranan belirli turarlara ulaşmayı zorlaştırması, 12. Kalkınma Planı doğrultusunda sermaye piyasaları yoluyla Türkiye’nin cari açığın azaltılmasına katkı ile birlikte yeşil ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlama amaçları gösterildi.