F-35 teslimatının gecikmesi Avrupa’yı zor durma düşürüyor

Amerikalı savunma sanayi devi Lockheed Martin F-35 teslimat planlamasında sorun yaşarken Avrupa’lı devletleri zor duruma düşüyor.

F-35 Müşterek Taarruz Uçağının teslimatındaki kesintiler, bazı ülkelerin potansiyel kapasite açığı ve pilotların ve bakım mühendislerinin eğitiminde gecikmelerle karşı karşıya kalması nedeniyle Avrupalı ​​alıcılar için baş ağrısı yaratıyor.

Danimarka, muhtemelen diğer F-35 kullanıcılarından uçak ödünç almak veya satın almak da dâhil olmak üzere, değişken teslimat programıyla nasıl başa çıkılacağını araştırıyor. Norveç, F-35 filosunun tam operasyonel kapasitesinin geri itilmesi riskinin bulunduğunu söyledi.

DefensNews’in haberine göre, Lockheed Martin, Teknoloji Yenilemesi 3 olarak bilinen ve ilk olarak 2023 yazında için planlanan yükseltmeyi tamamlamak için uğraşırken, F-35 teslimatları da askıya alındı. Şirket, TR-3 yazılımının kabulü için hâlâ ikinci çeyreği hedeflemekle birlikte, üçüncü çeyreğin daha muhtemel olduğu görülüyor. Lockheed Martin CEO’su Jim Taiclet Ocak ayında senaryonun böyle olacağını söyledi. Gecikmeler, Danimarka ve Belçika’nın filolarını 40 yıldan fazla eski F-16 savaş uçaklarıyla değiştirme planlarını boşa çıkarma tehlikesi yaratıyor. Danimarka’da 27 adet sipariş edilen dört adet F-35 bulunurken, Belçika’nın 34 hayalet savaş uçağından ilkini 2024’te alması planlanıyor; bu, geçen yıla göre gecikmiş bir kilometre taşı.

Bağımsız bir askeri analist ve eski Danimarka Kraliyet Hava Kuvvetleri binbaşısı Hans Peter Michaelsen, şimdilik Danimarka’nın hala F-16 uçaklarıyla operasyonel görevler yürüttüğünü ancak F-35 teslimatındaki gecikmenin devam etmesi halinde bunun sonuçları olabileceğini söyledi. İlk iki F-35’ini 2023’te almayı bekleyen Belçika, Aralık ayında, bu yazdan itibaren Belçikalı pilotların ve mühendislerin eğitimi için sekiz jetin teslim edileceğine güvendiğini söyledi. Polonya’nın da 2020’de 32 uçak siparişi verdikten sonra ilk F-35’ini bu yıl teslim alması planlanıyor.