Dünyanın Nükleer Olmayan En Yıkıcı Bombası Hangisi? Türkiye’nin GAZAP’ı NATO’nun Rekorunu Kırdı

Dünyanın en yıkıcı nükleer olmayan bombası hangisi? İşte, FOAB, MOAB ve Türk yapımı GAZAP’ın teknik özellikleri, tahrip gücü ve uluslararası talep hakkında her şey..
Dünyanın Nükleer Olmayan En Yıkıcı Bombası Hangisi? Türkiye'nin GAZAP'ı NATO'nun Rekorunu Kırdı Dünyanın Nükleer Olmayan En Yıkıcı Bombası Hangisi? Türkiye'nin GAZAP'ı NATO'nun Rekorunu Kırdı
Dünyanın Nükleer Olmayan En Yıkıcı Bombası Hangisi? Türkiye'nin GAZAP'ı NATO'nun Rekorunu Kırdı

GAZAP, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) AR-GE Merkezi tarafından tasarlanmış ve TÜBİTAK SAGE iş birliğiyle geliştirilmiştir. Yerli mühendislik ürünü olan bu stratejik mühimmat, hem termobarik etkisi hem de yüksek parça tesiriyle Türkiye’nin envanterindeki en yıkıcı uçak bombası olarak dikkat çekmektedir.

İşte “süper bombalar” dünyasındaki en güncel bilgiler ve Türkiye’nin bu yarıştaki konumu..

1 Tonluk Dev: Türkiye’nin En Güçlü Bombası GAZAP!

“Nükleer olmayan en yıkıcı bomba” sorusunun cevabı hangi kritere baktığınıza göre değişiyor. Patlama gücü (TNT eşdeğeri) açısından sıralama şöyle:

1. FOAB — “Tüm Bombaların Babası” (Rusya) Rusya’nın 2007’de tanıttığı Father of All Bombs, yaklaşık 7 ton ağırlığında ve 44 ton TNT eşdeğeri patlama gücüne sahip. MOAB’ın rekorunu kırarak en büyük nükleer olmayan bomba unvanını aldı.

2. MOAB — “Tüm Bombaların Anası” (ABD) GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast, 8,5 ton patlayıcı içeriyor ve 11 ton TNT eşdeğeriyle patlıyor. Patlama yarıçapı 150 metre, basınç dalgası 1,5 kilometre mesafede bile hasar verebiliyor.

3. GAZAP (Türkiye) — NATO’nun en güçlüsü Newsweek tarafından “NATO ülkesi tarafından geliştirilen en güçlü havadan atılan konvansiyonel silah” olarak tanımlanan GAZAP, 970 kilogramlık ağırlığıyla sınıfının dikkat çekeni.

2026’nın En Yıkıcı Silahı: Nükleer Değil Ama Etkisi Aynı!

Nükleer olmayan dev yıkıcı bomba, Türkiye’nin envanterinde bulunan tamamen yerli üretim olan bir üründür.

FOAB ve MOAB ise Türkiye’de bulunmuyor; bunlar Rusya ve ABD’ye özgü stratejik silahlar. Ancak Türkiye, kendi geliştirdiği GAZAP ile bu sınıfın güçlü temsilcilerinden birine sahip oldu.

Bombanın temel özellikleri:

  • Ağırlık: 970 kilogram (2.000 lb)
  • Uzunluk: 2,6 metre, çap 460 mm
  • Dolgu: 453 kg TBX (termobarik patlayıcı)
  • Sıcaklık: Patlama anında 2.976 °C’ye ulaşıyor
  • Parçacık etkisi: 10.000 parçacık, metrekare başına 10,16 parça yoğunluğu
  • Etki yarıçapı: Parçacıklar 1 kilometrelik alana dağılıyor
  • Sığınak delme: Normal toprakta 90 metreye kadar derinlikteki sığınakları imha edebiliyor
  • Taşıyıcı: F-16 ve F-4 Phantom savaş uçaklarıyla uyumlu
  • Karşılaştırma: Standart MK-84 bombasından 3 kat daha güçlü

Termobarik bomba, nükleer olmayan ancak ısı ve basınç etkisiyle büyük tahribat yaratan özel patlayıcı türü. Klasik bombalardan farklı olarak patlama sırasında ortamdaki oksijeni kullanarak yanma gerçekleştiriyor. Bu durum, kapalı alanlarda çok daha yıkıcı basınç ve ısı dalgası oluşturuyor.

Nasıl Çalışıyor? Termobarik Etki Nedir?

Bu bombanın patlaması, çıplak gözle görülebilen şok dalgaları ve 160 metre çapında duman bulutu yaratıyor. Test sırasında kalın duvarlı betonarme sığınak yerle bir edildi. Bomba, parçacık etkisini termobarik yıkım gücüyle birleştirerek hibrit bir mühimmat niteliği kazanıyor.

GAZAP ile aynı fuarda tanıtılan NEB-2 Hayalet de önemli bir silah. 970 kilogramlık bu sığınak delici bomba, özellikle yer altı tahkimatlarını, silah depolarını ve komuta merkezlerini imha etmek için geliştirildi.

Nükleer olmayan yerli üretim yıkıcı bomba IDEF 2025 Savunma Sanayii Fuarı’nda tanıtılmasının ardından uluslararası medyadaki başlıklar dikkat çekici:

  • Newsweek (ABD): “NATO’nun en güçlü havadan atılan konvansiyonel silahı”
  • The Sun (İngiltere): “Dünyanın en yıkıcı nükleer olmayan bombalarından biri”
  • Channel 14 (İsrail): “Atom benzeri: Türkiye, Batı’yı korkutan bombayı ortaya çıkarıyor”
  • Israel Hayom (İsrail): “Endişe verici! Türkiye denklemi değiştiren bombayı ortaya çıkardı”
  • Azeri Times (Azerbaycan): “Türkiye’nin test ettiği en güçlü nükleer olmayan bomba — sığınakları buharlaştırmak için tasarlanmış termobarik bir canavar”
  • The Economic Times (Hindistan): “Türkiye, şimdiye kadarki en güçlü nükleer olmayan silahını tanıttı”
  • FutureZone.at (Avusturya): “GAZAP: Türkiye kendi ‘Tüm Bombaların Anasını’ test ediyor”
  • Al-Monitor (Orta Doğu): GAZAP’ı Türkiye’nin stratejik askeri vitrini olarak değerlendirdi

IDEF 2025 fuarı, GAZAP’a uluslararası ilginin başladığı platform oldu. GAZAP’a yönelik spesifik olarak hangi ülkelerden resmi sipariş geldiği kamuoyuyla paylaşılmadı. Termobarik bomba gibi yüksek hassasiyetli silahların ihracatı, ihracat lisansı, son kullanıcı sertifikası ve siyasi onay gerektiren kapalı bir süreç.

Dünyada İlk 3’e Girdi: İşte Türkiye’nin ‘Bomba’ Gururu!

İlgi gösteren ülkeler;

  • Körfez ve Orta Doğu
  • Azerbaycan
  • Pakistan
  • Kuzey Afrika ülkeleri
  • Güneydoğu Asya ve Afrika pazarları

GAZAP ve NEB-2 Hayalet ile Türkiye, birkaç açıdan kritik bir konuma yükseldi:

Bağımsızlık: Türkiye, uzun süredir Amerikan yapımı MK-84 serisine bağımlıydı. GAZAP ile kendi üretimine geçiş yapıldı.

NATO içinde öncü konum: NATO ülkeleri arasında bu sınıfta en güçlü konvansiyonel bombaya sahip ülke olarak Türkiye öne çıktı.

Caydırıcılık: Yer altı tahkimatları, komuta merkezleri ve askeri sığınaklar gibi yüksek değerli hedefleri vurma kapasitesi, sahada belirleyici avantaj sağlıyor.

İhracat geliri: Türk savunma sanayisinin 2025’te 7 milyar doları aşan ihracatına yeni kalemler ekleniyor.

Üretim Kapasitesi Artıyor

MKE Genel Müdürü, Samsun Çarşamba’da yılda 15 bin adet uçak bombası kapasiteli bir tesis kurulduğunu açıkladı. Aynı tesiste dolanan mühimmatların gövdeleri de üretilecek. Bu yatırım, GAZAP ve benzeri yeni nesil bombaların hem envantere hem de ihracata sürekli akışını sağlayacak.

Not: Savunma sanayi verileri dinamik bir alan; ihracat sözleşmeleri ve envanter bilgileri zaman içinde değişebilir. Güncel bilgi için MSB ve SSB resmi duyuruları takip edilmelidir.Share

Sıkça Sorulan Sorular

GAZAP Türkiye envanterinde mi? Evet. GAZAP; TÜBİTAK SAGE, MKE ve MSB AR-GE Merkezi tarafından ortaklaşa geliştirildi. Tasarım, test ve sertifikasyon aşamaları tamamlandı.

GAZAP hangi uçaklarla kullanılıyor? F-16 ve F-4 Phantom savaş uçaklarıyla uyumlu. Gelecekte silahlı İHA’lara entegrasyonu da gündemde.

GAZAP’ı MOAB ve FOAB’dan farklı kılan ne? GAZAP, ağırlıkça MOAB ve FOAB’dan daha hafif (970 kg), ancak F-16 gibi taktik uçaklardan atılabilmesi onu operasyonel olarak daha esnek kılıyor. MOAB ve FOAB ise özel kargo uçaklarından atılıyor.

Türkiye bu bombayı hangi ülkelere satmayı planlıyor? Resmi sipariş listesi kamuoyuna açıklanmadı. Ancak Körfez ülkeleri, Azerbaycan, Pakistan ve Orta Doğu pazarları başlıca ilgi coğrafyaları olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen − 6 =