Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimde zorlanan milyonlarca vatandaşa müjde! Hükümet, 10 milyonu aşkın kişinin borcunu ertelemeyi ve geçmiş yıllara ait 1,5 milyona yakın kişinin borcunu silmeyi içeren kapsamlı bir af düzenlemesini Meclis’e sunmaya hazırlanıyor.
Yakında TBMM’ye gelmesi beklenen torba yasa teklifinde yer alması planlanan düzenleme, borç yükü altındaki vatandaşları rahatlatmayı hedefliyor.
100 MİLYAR TL’LİK BORÇ ERTELENİYOR
Sabah Gazetesi’nden Önder Yılmaz’ın haberine göre, yeni yasal düzenleme ile yaklaşık 10 milyonu aşkın vatandaşın toplam 100 milyar TL’yi aşan GSS prim borcu ertelenecek. Bu erteleme, sağlık hizmetlerinden mahrum kalma riski taşıyan milyonlarca kişiye nefes aldıracak.
YAKLAŞIK 1,5 MİLYON KİŞİNİN BORCU SİLİNECEK
Af düzenlemesi, sadece erteleme ile sınırlı kalmayacak. Geçmişe dönük borçların bir kısmı da tamamen siliniyor. 1 milyon 491 bin kişinin 2015 yılına ait toplam 3 milyar 128 milyon TL’lik GSS prim borcu silinecek. Bu silinen borcun büyük çoğunluğu, 2.574 milyar TL ile gecikme cezası ve zammından oluşuyor; 554 milyon TL ise ana paradan oluşuyor.
DÜZENLEME KİMLERİ KAPSIYOR?
2012’de zorunlu olarak yürürlüğe giren GSS sistemi kapsamında prim ödemekte zorlanan vatandaşlar, düzenlemeden öncelikli olarak yararlanacak. Af, özellikle gelir testine girmemiş veya gelir seviyesi düşük olduğu için primlerini ödeyemeyen ve önceki yapılandırmalara rağmen borç yükü altında kalan vatandaşları kapsıyor. Hükümetin bu adımıyla, borç nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlanan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi amaçlanıyor.
Kaynak: Haber Merkezi