Genç üniversiteli mühendislerden oluşan Gebze Teknik Üniversitesi Formula Student Takımı’nın amacı uluslararası yarışmalarda ülkemizi ve GTÜ’yü temsil etmek.
Sevgi PİLGİ
2022 yılında kurulan Gebze Teknik Üniversitesi Formula Student Takımı, okulda otomotiv sektöründe inovasyonlar üretmeyi, kendini geliştirmeye açık insanlar kazandırmayı ve uluslararası alanda Formula Student yarışmasında başarılar elde edip okulu ve ülkeyi tanıtmayı hedefliyor. 2025 yılında gerçekleşecek olan Formula ATA’ya hazırlanan GTÜ Formula Student Takımı, kendilerini geliştirmek için destek bekliyor.
YARIŞMAYI KÖRFEZ YARIŞ PİSTİ’NDE YAPMAYI İSTİYORUZ
Amaçlarının 2025 Ekim ayında bu yarışmayı Türkiye’ye de getirip Körfez tesislerinde yarıştırmak olduğunu söyleyen Gebze Teknik Üniversitesi Formula Student Takımı Kurucu Takım Lideri Altuğ Aytekin Sağlık, “Yarışma Formula 1 araçlarını öğrencilerin yapabileceği bir hale getirip, üretip bununla birlikte uluslararası alanda yarışmaktır. Bizim daha önce katıldığımız İtalya ayağının ismi Formula ATA’ydı. Avrupa’daki yarışmalara genelde FSG yani Formula Student Germany öncülük ediyor. Yarışmayı bu sene Türk takımları, bu işe gönül vermiş hocalarımız ve bunu destekleyen iş insanları ile mümkünse ilk defa Ekim 2025’te Türkiye’de Körfez Yarış Pisti’nde yapmayı arzuluyoruz. Bu sene biz tekrardan yarışmanın İtalya ayağına yani Formula ATA’ya hazırlanmayı planlıyoruz. Bütçemizin ve aracımızın durumuna göre iki yarışmaya da katılım gösterebiliriz” dedi.
HER BÖLÜMDEN ÖĞRENCİ VAR
Bu sene ilk defa Türk takımların bir araya geldiklerini dile getiren Altuğ Aytekin Sağlık, “Yaklaşık 12- 13 takım olarak bir araya geldik. Yarışmanın genel olayı; Formula 1’e ve veya otomotiv sektörüne direkt insan yetiştirmektir. Hem sektöre sıfır araç üretmenin mümkün olduğunu kanıtlamak zorundasınız hem de yarışmanın 5 günlük sürecinde bir şirketle, vakıf gibi davranıp karbon emisyonları gibi analizlerini yapmanız gerekiyor. Yarışma, arkadaş grubunuzun motivasyon düzeyinin ne ölçüde tutabildiğiniz ne kadar yardımlaşabildiğiniz, yaptığınız faaliyetlerinizin bir öğrenciye eğitim konusunda faydası olup olmadığı gibi konularla da ilgileniyor. Yarışmaya üniversite departmanında her bölümden öğrenci katılabiliyor. Aslında bu yarışma sadece mühendislik alanında araç üretilip yarışılan bir projeden çok uluslararası alanda otomotivin kendi regülasyonlarına çok yakın bir şekilde bir otomobil üretilmesidir” şeklinde konuştu.

GEÇEN SENE ÜRETİMİMİZ HIZ KAZANDI
Yarışmaya ilk başladıkları zaman hiç destek olmadığını söyleyen Takım Lideri Altuğ Aytekin Sağlık, “Geçen sene İtalya’ya katıldık. Orada sadece iş kısmına katıldık. Kurallar gereği araçla yarışa çıktığınız zaman aracı bir sonraki seneye yarışmada kullanamıyorsunuz. Biz sponsorluklarımızı daha etkin bir şekilde kullanabilmek için bunu aracımızı seneye aktarma kararı aldık. Çünkü geçen sene sıfırdan başlamak yerine biraz da 2 senede bir araba çıkartmaya, daha çok iş kısmında başarı elde etmeye çalıştık. Bu sene araçla birlikte aslında daha ezici bir güç olmayı hedefliyoruz. İkinci senemizden itibaren üretimlerimize hız kazandırabildik. Bu da daha çok Gebze bölgesindeki sanayi bölgelerini kapsıyor. Özellikle TOSB, Güzeller Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Hasköy. Özellikle aracımızın çoğunu Hasköy’de ürettik. Geçen sene bizim takımımızın ana taşıyıcı markası Borgül Makineydi. Sağ olsunlar, bizim o dönemde bir atölye toplamamızı bile beklemeden imalathanenin yarısını bize verdiler. Ellerindeki tüm imkanları sundular. O şekilde geçen sene üretimimize hız kazandık ve çoğunluğunu orada ürettik. Parçaların bir kısmı Pendik’te sanayi bölgesinde üretildi. Genel olarak biz sanayinin içinden devam ettik. Bu süreçte en büyük destekçilerimizden biri Japon Otomobilciler Derneği’ydi. Çünkü biz otomobil camiası ile çalışmayı çok istedik. Sağ olsun dernek bize çok destek oldu. Gebze Teknik Üniversitesi Formula Student Takımı olarak ayrıca Japon Otomobilciler Derneği destekleriyle ‘Sakura Fest’ de düzenliyoruz” ifadelerine yer verdi.
HEPSİ DE OTOMOTİV TUTKUNU
Takımda yer alan herkesin otomotive meraklı insanlar olduğunu vurgulayan Sağlık, şunları söyledi: “Diğer takımlara nazaran daha fazla kişi sayısına sahibiz. İş gücümüz çok fazla. Yaklaşık 200 kişilik bir takımız. Genelde diğer takımlar 60-70 kişiden oluşuyor. 200’ümüz de birbirini tanıyor. İçimizde mimarlıktan, moleküler biyoloji bölümünde okuyanına kadar var. Yarışma 2025 yılında. Yurt dışından getirtmek istediğimiz parçalar var. Yapmak istediğimiz en zor süreçlerden birisi bir araç üretebilmek. Olabildiğince her şeyi kendimiz üretmeye çalıştık. Hatta TÜMOSAN’la kendi motorunu kendi üreten takımlardan biri olmaya çalıştık. Olabildiğince yerli ve sanayinin içerisinde küçük üreticileri bir araya getirip bunu da bir montaj atölyesine, otomobil üretircesine bir iş modeli ile aktarabilmeyi istiyoruz. Bundan sonraki projemizde de hedefimiz muhtemelen deneyeceğimiz şeyin artık üst hızlarda bir şeyler yapabilmek ve iki kişilik spor otomobili çıkartmak.”
GENÇLER DESTEK BEKLİYOR
En büyük destekçilerinin insanların hevesi ve sponsorluklar olduğunu söyleyen Aytekin Sağlık, “Sponsorlarımızdan beklentimiz aslında projenin sabrında bize yardımcı olmaları. Çünkü süreç çok uzun ve bir sene içerisinde bir yarış aracı üretmek, her parçasını kendin üretmek zor oluyor” dedi. Sponsor beklediklerini söyleyen Sağlık, sabırlı, otomotive tutkusu olan ve kendileri ile birlikte yol almayı isteyebilecek ve Türkiye’de gerçekten hızlı arabaların üretilmesini destekleyebilecek kişilerle iletişime geçmek istediklerini ifade etti.
ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK YARIŞMASI
Uluslararası alanda yapılan öğrenciler arası bir mühendislik yarışması olan Formula Student, minimal oranlarda formula araçları üreterek öğrenciler arasında yapılan ve yarışma konsepti olarak içerisinde engineering design, cost ve production, business presentation, acceleration, autocross, endurance, skid-pad, fuel economy etaplardan oluşan bir yarışmadır.
Kaynak: Sanayi Gazetesi