Hedef OSB’leri Yeşil Dönüşümde Rol Model Yapmak: OSB’lerdeki yenilenebilir enerji yatırımlar her geçen gün artıyor.
ATO Congresium’da düzenlenen PROSUMER fuarına OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü’nün yanı sıra elektrik dağıtım şirketlerinin temsilcileri ve OSB başkanları da katıldı. Yoğun ilgiyle takip edilen etkinlikte, sürdürülebilir enerji finansmanından enerji verimliliğine, yenilenebilir enerji uygulamalarından enerji depolama sistemlerine kadar geniş bir alanda oturumlar düzenlenecek.
OSB’lerin GES Kapasitesi Artıyor
OSB’lerin Türkiye’nin en planlı sanayi alanları olduğunun altını çizen Kütükcü, fabrikaların atık su arıtma tesisleri, solar çamur kurutma tesisleri, yeşil alanları ve yenilenebilir enerji santralleri ile çevre dostu üretime destek olduğunu söyledi.
Bugün OSB’lerdeki yenilenebilir enerji santrallerinin sayısı 1.878’e, kapasitesi ise 2 bin 160 MW’a ulaştı. Bölgelerdeki enerji üretim santrallerimizin toplam kapasitesinin 5 bin 860 MW olduğunu belirten Kütükcü, bu kapasitenin yaklaşık yüzde 37’sini yenilenebilir enerjinin oluşturduğunu aktardı.
Yenilikçi Adımlar
Kütükcü, yeşil dönüşüm sürecinde OSB’leri Türk sanayisine rol model haline getirmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, yaptıkları çalışmalara değindi. Kütükcü, “Türk Standartları Enstitümüzle imzaladığımız Yeşil Dönüşüm İş birliği Protokolü, Kuveyt Türk Katılım Bankası ile imzaladığımız GES Kredilendirmesi İş birliği Protokolü, Vodafone ile hayata geçirdiğimiz Bu Atıklar Kod Yazıyor Projesi, İklim değişikliği, karbon salınımının azaltılması, karbon ticareti, yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerji gibi başlıklarda düzenlediğimiz onlarca eğitim, konferans ve farkındalık çalışmaları bunlardan sadece birkaçı. Ayrıca geçtiğimiz hafta yeni bir protokole daha imza attık. İnşallah tüm OSB’lerimize ülkemizin ilk akıllı cihazı, yerli ve milli otomobilimiz Togg uyumlu yüksek hızlı şarj istasyonları kuracağız. OSB’lerimiz elektrikli şarj istasyonları için yer sağlayacak ve istasyonların tüm kurulumları ise yüklenici firma EŞARJ tarafından yapılacak. Bu çalışmamızda OSB’lerimizin, temiz enerji ve yeşil dönüşüm sürecine katkı sağlayacak. Tüm bunlara ilave olarak, hayata geçirdiğimiz yüzde 100 yerli ve milli OSBÜKbulut Projemiz, OSBÜKnet, OSBÜK Enerji İzleme Sistemi gibi projelerimizle de OSB’lerimizin dijitalleşmesine rehberlik etmeyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
OSB’ler Sertifikalandırılacak
Kütükcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Yeşil OSB Projesini hayata geçirdiklerini yürürlüğe giren OSB Kanununa ilk defa Yeşil OSB tanımının eklendiğini hatırlattı. Akabinde Memiş Kütükcü, TSE tarafından da belirlenen kriterlere uyan OSB’lerin artık Yeşil OSB sertifikası ile sertifikalandırılacağını sözlerine ekledi.