Milli Direnişin Kahramanlarını Andı: FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden yedi yıl geçerken, yaralarını hızlıca saran iş dünyası geçen bu zamanda 15 Temmuz’u unutmadı ve unutturmadı.
Bu çerçevede iş dünyasının önde gelen temsilcileri 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında mesaj yayımladı.
Devletimizin Yanındayız
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Oda-Borsa Camiası olarak, her zaman demokrasinin, milletin ve devletin yanında olduklarını belirtti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:
“15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin 7. yıldönümündeyiz. Ülkemizin istiklaline ve istikbaline yapılan bu alçakça saldırıyı unutmadık ve unutmayacağız. Hain darbe girişiminin ortaya çıkmasıyla birlikte, TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak tepkimizi ilk anda ortaya koyduk. Darbe girişimine karşı ilk harekete geçen, ilk inisiyatif alan meslek örgütü olduk. Daha darbe bildirisi okunur okunmaz, çıktık; ‘Milletin iradesi ve demokrasi dışında hiçbir iradeyi tanımıyoruz. Gün demokrasiye sahip çıkma günüdür’ dedik. TOBB ve Oda-Borsa Camiası olarak, demokrasinin, milletimizin ve devletimizin yanındayız” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Tarihe Geçecek Bir Direniş
15 Temmuz 2016 gecesinin Türk milleti için bir milat olduğunun altını çizen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, OSB camiası olarak ortaya koydukları üretim azmi ile Türkiye’nin kazanımlarına kastedenlere en büyük cevabı verdiklerinin altını çizdi. Kütükcü, “FETÖ terör örgütü ve işbirlikçilerinin ülkemizin istikbaline ve milletimizin kazanımlarına kastettiği hain darbe girişiminin 7. yılındayız. Asla unutmayacağımız o karanlık gecede, milletimiz sarsılmaz bir irade ile geleceğine sahip çıkmış, tarihte gösterdiği şanlı direnişlere bir yenisini daha ekleyerek vatanına olan sonsuz bağlılığını, bağımsızlık ve özgürlük sevdasını dünyaya adeta haykırmıştır. Bizler nesilden nesillere aktarılacak bu kahramanlık hikayelerini asla unutmayacağız” açıklamalarında bulundu.
Egemenliğimize Sahip Çıktık
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, bundan 7 yıl önce, ülkenin aydınlık geleceğini karartmak isteyen ve milletin iradesine göz diken kirli zihinlerin planladığı hain bir darbe girişimi yaşandığını belirterek, devletin kudreti ve milletin dünyaya örnek olan cansiperane mücadelesi ile darbeci zihniyetin millet iradesine mağlup olduğunu belirtti.O kara gecede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde milletin tek vücut halinde egemenliğine kayıtsız, şartsız sahip çıktığını vurgulayan Olpak, “Türkiye’nin yarınlarına, milletimizin iradesine ve geleceğimize kimsenin ket vuramayacağını bir kez daha gösterdik” dedi.
15 Temmuz Ruhu Her Daim Hatırlanmalıdır
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 15 Temmuz 2016’ın Türk tarihinin en önemli kırılma noktalarından biri olduğunu belirterek, 15 Temmuz’un halkın kendi oylarıyla iktidara taşıdığı hükümetin ancak kendi takdiriyle sandıkta değişebileceğini ve bunun dışındaki tüm hesapların geçersiz olduğunun tescili olduğunu vurguladı. Avdagiç, iş dünyasının 15 Temmuz gecesinde sergilediği dirayetli duruşuyla bu ülkenin temel yapı taşı olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Avdagiç, “Hain darbeciler demokrasimizin yanı sıra ekonomimize, yerli ve milli üretim anlayışımıza, teknoloji yarışında öncü olma gayretimize, büyük ve müreffeh Türkiye hayaline de darbe indireceklerdi. Üreten Türkiye yerine büyük güçlerin pazarı olan Türkiye’yi kabul ettireceklerdi. 15 Temmuz ruhunun unutturulmaması elzemdir. Dolayısıyla Türk özel sektörü olarak, kökü dışarıda olan bu gaflet, delalet ve ihanet odaklarına, hain iş birlikçilerine ve onların had bilmez efendilerine hatırlatmak istiyoruz ki, 15 Temmuz’un 7. yıl dönümünde biz 7’den 70’e hep birlikte darbelere, demokrasi düşmanlarına, halkımızın iradesini ve değerlerini hiçe sayanlara hiçbir zaman fırsat vermeyeceğiz. Dün onlara karşı nasıl geçilmez bir set kurduysak, bugün ve yarın da kurmaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.
Üretimin Durmasına İzin Vermedik
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan demokrasilerde esas olan milletin iradesi olduğunu belirterek, milli iradenin üstünde bir güç olamayacağını vurguladı.
Halkın iradesini ve demokrasiyi doğrudan hedef alan 15 Temmuz hain darbe girişiminin arkasında halk desteği olmadığı için başarısızlığa mahkum olduğunu ifade eden Bahçıvan, “Milletimizin ve devlet kurumlarının güçlü dayanışmasıyla bu hain darbe girişimi başarıyla püskürtüldü. Türkiye, bu kararlı duruşuyla gücünü sandıktan almayan, yetkisi millete dayanmayan hiçbir gücü meşru kabul etmeyeceğini gösterdi” değerlendirmesinde bulundu.
İş dünyası olarak vazgeçilmez olarak gördükleri demokrasinin yanında durarak, darbeye karşı olduklarını kararlı bir şekilde gösterdiklerini belirten Bahçıvan, “Daha ilk günden itibaren, sanayiciler olarak üretim çarklarımızın durmamasına azami özeni göstererek, darbe girişiminin ekonomik etkilerinin kısa sürede püskürtülmesine ve ülkemizin kısa zamanda yeniden demokrasiye dönmesine katkı sunduk” dedi.
Milletimiz Darbeye Geçit Vermedi
Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aslantaş’ın mesajında, “Ülkemize, milletimize, demokrasimize, aydınlık geleceğimize kastetmek isteyenlere karşı üstün bir cesaret örneği göstererek; kararlı ve dik duruşuyla meydanları doldurarak tarih yazan milletimizin destansı mücadelesinin 7. Yılındayız. Milletimizin, güvenlik güçlerimiz ile birlikte menfur darbe girişimine karşı kararlı ve dik duruşu, ülkemizi iç savaş ortamına sokmak isteyenlere en güzel cevabı vermiştir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz öncülüğünde Gebze Ticaret Odası olarak darbe girişimini öğrendiğimiz ilk andan itibaren bizler de; tüm yönetimimiz, üyelerimiz, paydaş kurumlarımız ile birlikte milletimizin iradesine darbe vurmaya çalışanların karşısında olduk” ifadelerine yer verdi.
Aziz Milletimizin Karşısında Kimse Duramaz
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Tarihi şanla dolu kahraman milletimizin karşısında kimse duramaz” ifadelerini kullandı.
Ünverdi, “O gece tüm Türkiye’de olduğu gibi Gazi şehrin evlatları meydanlara koşmuş, ülkesine ve geleceğine sahip çıkmıştır. Vatan uğruna kadın erkek, genç yaşlı demeden tankın önünde duran, mermilere kendisini siper eden bu asil millete kimsenin gücü yetmez.
Hainler ve ülkemiz üzerinde emelleri olanlar her defasında mağlup olsa da ülkemizin üzerinde yeni hesaplar yapmaya devam etmektedir. Pandemi, savaş ve küresel sorunların arttığı bir dünyada daha güçlü olmak için birbirimize sımsıkı sarılmalıyız. Kahraman Mehmetçiğimiz ve güvenlik güçlerimiz hainlere, teröristlere göz açtırmıyor. Allah hepsinin yar ve yardımcısı olsun” ifadelerine yer verdi.
Demokrasiye Sahip Çıkıldı
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı;
“15 Temmuz 2016 yılında Türkiye darbe girişimini yaşamış ve o gece ülkesine, cumhuriyete, demokrasiye, kararlılıkla sahip çıkmıştır. Demokrasiye olan inancımız ve kararlılığımızla, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu en net şekilde ifade edilmiştir. Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyor, hain darbe girişimini bir kez daha lanetliyoruz” açıklamalarında bulundu.
Birlik ve Beraberliğimiz Devam Etmeli
Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, 15 Temmuz 2016’da yaşananları asla unutmayacaklarının altını çizerek, “Konyalı sanayiciler olarak bizler de, aziz şehitlerimizin bize emanet ettiği ülkemizi büyütmek ve daha müreffeh yarınlara ulaştırmak için durmaksızın çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Bu dönemde Konya’mız, Türkiye’nin büyümesine ve gelişmesine çok önemli katkılar verdi. Birlik ve beraberlik içerisinde geçirdiğimiz bu gelişim sürecini önümüzdeki dönemde inşallah çok daha güçlü bir şekilde sürdüreceğiz. Bu vesile ile milletimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü kutluyor, aziz vatanımız için canını siper ederek şehit olan tüm kahramanlarımızı bir kez daha rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum” ifadelerine yer verdi.