İşte Türkiye’nin ilk yerli çikolata markasının öyküsü…

Elit çikolata, 1924’ten günümüze ilk günkü kalite geleneğini ilk günkü heyecan ile geleceğe taşımayı hedefliyor.
Assorted chocolate bar and chunks, background. Flat lay with a multitude of chocolate kinds. Delicious cocoa dessert. Baking chocolate collection.

Kakao ağaçlarındaki lezzetli sırrı bulan Azteklerle serüvenine başlar, günümüze kadar gelen vazgeçilmez bir lezzet olarak yüzyılları aşmaktadır. Çikolatanın hikayesi 1900’lü yıllarda Osmanlı devletini de sarmıştır. Çikolatanın büyüsüne ” Değirmencioğlu Todori ” de kapılmıştır. 1 Eylül 1923 tarihinde Todori Efendi’nin markası ” Menage Chocolate “ticaret vekili tarafından tescillenmiştir. Todori Efendi’nin çikolata fabrikasının 1923 yılında ” Balık pazarında taşçılar ” mevkinde kurulduğu kanıtlanmıştır. Todori Efendi’nin çikolatası Menage, Türkiye’de yerli sermaye ile kurulan ilk çikolata fabrikası olarak bilinen ilk marka olmuştur.

Elit markası 1924 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmış olup, Elit çikolatanın ününün İstanbul sınırlarına çıktığı belirtilmiştir. 1932 tarihinde Elit çikolatanın, şekerleme, meyveli şeker, bonbon, karamela ve çikolata olarak üretim yaptığı belirtiliyor. 1972 yılında Değirmencioğlu’nun vefatından sonra, ortaklarından Yani Amaslidis devir almıştır.

Elit çikolata fabrikasının bu günkü yönetim kurulu başkanı C. Tanıl Küçük olarak bilinmektedir. Elit’e 1980 yılında hissedar olduğu ve 1984 yılında ise babası Celal Küçük ile Elit’i bir aile şirketine dönüştürmüşlerdir. İlk günden bu güne kaliteli hammadde ve üretimden ödün verilmemiştir. Dünyanın en önemli fuarlarında, Dubai, Amerika, Brazilya gibi ülkeler de yer almıştır.

Elit çikolata, günümüzde Kasımpaşa ve Esenyurtta 30.000 m2 kapalı alana kurulu tesislerinde faaliyetlerine devam etmektedir. Yüzlerce kişiye istihdam ediyor ve 60 ülkeye ihracat yapmaktadır. 1924’ten günümüze ilk günkü kalite geleneğini geleceğe taşımayı amaçlamaktadır.

1930’lu yıllarda markayı halka yakın göstermek amacıyla, markanın sonundaki “e” harfini kaldırarak halkın yanlış telaffuz etmesini önlemişlerdir ve böylece markanın adı “Elit” olarak tescillenmiştir.

1931 yılında bir gazete reklamında ” Elite çikolatası en meşhur çikolatadır. Her yerden isteyiniz” denmiştir. Elit çikolata ile tatlı bir rekabet içerisinde bulunan markalar ise, Lion, Melba, Ali Muhittin Hacı Bekir, Cemilzade, Hafız Mustafa gibi köklü markalar yer almaktadır.

Çikolatanın ham maddesi kakao çekirdeğidir. Hasattan sonra kakao çekirdekleri fermente edilir ve bu işlemler sonucunda çikolata 600’den fazla aroma ve tatlandırıcı maddelerle elde edilir.

Bitter, sütlü ve beyaz olmak üzere üç çeşit çikolata bulunmaktadır.

Çikolatanın 17. yüzyılda İtalyan bir seyyahın İzmir gezisinde teşekkür için getirmesiyle çikolatayla tanışılmıştır. Ancak halk o tarihlerde lezzzetli bulmamıştır ve sevilmediği belirtilmiştir.

Kaynak: Haber merkezi