Afyon Zafer Teknopark A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren bir şirket, jeotermal sudan lityum karbonat üreterek lityum batarya kullanımına imkan sağlıyor.
Hafifliği, ısıyı ve elektriği iletme potansiyeli ve pek çok yönü ile kullanışlı olan lityum, jeotermal kaynaklardan elde edilerek şarj edilebilir bataryalarda kullanılabiliyor.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Zafer Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren şirketin sahibi Prof. Dr. Ahmet Yıldız ve Doç. Dr. Muhammed Fatih Can tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde üretilen lityum karbonat, yerli ve milli otomobil TOGG için de kullanılabilecek.
AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Zafer Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren şirketin sahibi Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan projeyi sodyum karbonat ve karbondioksitin farklı oranlarda reaktör içerisinde uygun koşullarda bir araya getirerek lityum karbonatı ürettiklerini aktardı. Yıldız, “Buradaki temel hedefimiz yüksek saflıkta düşük maliyetle yüksek verimle lityum karbonatın elde edilmesiydi. Biz projemizde bunu gerçekleştirdik. Tabi projemiz gerek uygulanan yöntem, gerekse elde edilen çıktılar açısından Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor” açıklamalarında bulundu.
Dünyada ve Türkiye’de son yıllarda özellikle lityum batarya kullanan şirketlerin hızlı bir şekilde geliştiğini belirten AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, “Türkiye’deki tüm jeotermal işletmelerin potansiyel iş ortağımız olduğunu düşünüyoruz. Lityum karbonat ihtiyacının ilerde kat kat artacağını düşünüyoruz Türkiye’deki jeotermal işletmecileri potansiyel iş ortakları olarak gördüklerini ifade eden Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Uyguladığımız yöntem, elde ettiğimiz çıktılar açısından Türkiye’nin diğer jeotermal alanlarında uygulanabilir özelliğe sahip. Son yıllarda özellikle lityum batarya kullanan teknolojiler hızlı bir şekilde gelişti ve lityum karbonat kullanımına ihtiyaç var. Gelecekte bu ihtiyaç artacak. Yani şuan 1.500 ton civarında olan lityum karbonat ihtiyacının ilerde kat kat artacağını düşünüyoruz ve bunları karşılayabilmek için de jeotermal kaynaklardaki lityumu bizim projemizde olduğu gibi kazanmak ve bunu lityum karbonata dönüştürmek gerekecek”dedi.