Çalışan-Emekli dengesi ve buna bağlı olarak aktüeryal dengenin giderek bozulması yüzünden Türk sosyal güvenlik sisteminin açıkları ve kamu maliyesine yükü büyümeye devam ediyor. SGK, ek ödeme transferi, faturalı ödemeler, devlet katkısı, ödeme gücü olmayanların GSS primi ve teşvikler kapsamında aktarılan tutarlar ile açık finansmanından oluşan toplam bütçe transferleri, yılın ilk dokuz ayında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 54,8 artarak 301 milyar liraya ulaştı. SGK verilerine göre geçen yılın ilk dokuz ayında 194,5 milyar lira olan söz konusu transferler, yılın tümünde de 252 milyar lira olmuştu. Sosyal güvenlik sisteminin devlete toplam yükünün bu yılın tümünde 400 milyar lirayı aşabileceği belirtiliyor.
SGK Açığı 38 Milyar TL
SGK, Ocak-Eylül döneminde bütçeden yapılan rekor transferler yoluyla devlet katkısına rağmen 37,9 milyar TL açık verdi. Kurumun açığı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 74,4 büyüdü. SGK’nın ilk dokuz aydaki prim geliri yüzde 63,8 artışla 483 milyar, yapılandırma gelirleri yüzde 51,8 azalarak 7,3 milyar, tahsil ettiği idari para cezaları, faiz gelirleri, taşınır ve taşınmaz gelirleri, kira gelirleri ve katılım paylarından oluşan diğer gelirleri yüzde 13,5 azalarak 11,5 milyar lira oldu.
Buna karşılık; SGK’nın aylar itibariyle tahsil ettiği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile ve sağlık sigortası primlerinin 1/4’ü oranında Kuruma yapılan “devlet katkısı” yüzde 55,4 artışla 122,5 milyar liraya ulaştı. Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile hak sahiplerine her ay ödenen tutarlara göre belirli oranlarda yapılan ek ödemeler için Hazinece Kuruma yapılan “ek ödeme” yüzde 81,9 artışla 22,3 miyar; makam, görev, temsil tazminatları, terör emsal tazminatları, harp malullüğü zamları, emekli ikramiyeleri vb. tutarlardan oluşan faturalı ödemelerin karşılığı olarak Hazinece Kuruma yapılan “Faturalı ödemeler ve ek karşılık” transferi yüzde 11 artışla 53,5 milyar lira oldu. Dokuz ayda devlet katkıları ile birlikte toplam geliri 700 milyar lira olan SGK’nın büyük bölümü aylık ödemeleri ve sağlık harcamaları olmak üzere toplam gideri ise 737,9 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde SGK’nın açığının finansmanı için ayrıca 46,2 milyar lira aktarıldı.
Çalışan Emekli Dengesi
SGK’nın gelir-gider dengesinin bozulması ve devlete yükünün artmasında, genel olarak çalışan/ emekli dengesinin düşüklüğü etkili oluyor. Eylül 2022 itibariyle sosyal güvenlik kapsamında 26 milyon 148 bin 415 aktif sigortalıya karşılık, 13 milyon 869 bin 827 emekli aylığı alan kişi bulunuyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ile sigortalılık süresi ve sigorta prim gün sayısını tamamlayan 2 milyon 250 bin hak sahibine yaş şartı olmaksızın emekli olma hakkı tanınmasıyla bu dengenin aleyhte bozulacağı belirtiliyor.
5 Milyon Kişi Kayıt Dışı
TÜİK verilerine göre Türkiye’de istihdamdaki nüfus Eylül sonu itibariyle 31,5 milyon kişi, buna karşılık SGK’ya kayıtlı toplam aktif sigortalı sayısı ise 26 milyon dolayında bulunuyor. Buna göre 5 milyon dolayında kişi kayıt dışı çalışıyor ve adına sigorta primi ödenmiyor. Çalışma çağındaki 65 milyona yakın nüfusun 29,9 milyonu iş gücü dışında yer alırken, 35 milyon kişi olan iş gücünün de 3,5 milyonu aktif iş arayan işsizlerden oluşuyor. Öte yandan SGK, aktif sigortalılar, emekliler ve bağımlılarla birlikte toplam 75 milyona yakın kişiye sağlık hizmeti veriyor. Bu sayı da nüfusun yüzde 89’una denk geliyor.
Yorumlar kapalı.