Maden ihracatında hedef: 6 milyar dolar eşiğini geçmek!

Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, geçen yıl 6 milyar dolarlık gerçekleştirdiğimiz maden ihracatımızın bu yıl daha fazla üstüne koyarak rekor kırmaya hazırlanıyoruz, dedi.
Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Mehmet Yılmaz, madencilik sektörüne ilişkin basın mensuplarına değerlendirmede bulundu. ( Mehmet Futsi - Anadolu Ajansı )

Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, bu yıl maden ihracatında geçen yılki rakamlara ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Geçen yıl 6 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yılmaz, “Şu anda 4,4 milyar dolardayız; yıl sonuna kadar bu rakamı geçmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”, dedi.

Yılmaz, madencilik sektörünün dış ticaret açığının kapatılmasında önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı. Türkiye’nin 3,5 trilyon dolarlık yer altı maden potansiyeline sahip olduğunu belirten Yılmaz, “Dış ticarette madencilikten gelen kısmın açık vermemesi gerekiyor”, ifadelerini kullandı.

Son dönemde altın fiyatlarının yükselişine dikkat çeken Yılmaz, “Geçen yıl altının ons fiyatı 1900 dolar civarındayken, bu yıl 2790 dolara yükseldi. Bu durumda altın ithalatı dış ticaret açığımızı daha da büyütecek. Daha fazla üretim yapmalı, insanı ve çevreyi önceliklendirmeliyiz”, şeklinde konuştu.

Yılmaz, Türkiye’nin kritik minerallere olan ihtiyacını vurgulayarak, “Yeşil dönüşüm ve elektrik sektöründe kullanılacak kritik minerallere yönelik çalışmalar hızlanmalı. Daha fazla güneş paneli ve rüzgar santrali üreteceğiz; nikel, kobalt, lityum gibi metallere ihtiyaç var,” dedi. Açıklamalarına devam eden Yılmaz, Madencilik, gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi lokomotif sektör olarak kullanılmalı. Aksi halde dış ticaret açığımız daha da büyüyeceğini vurguladı.

Madencilik sektörünün karşılaştığı zorlukların sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde çözülebileceğini belirten Yılmaz, “Bu sektör, birçok bakanlık ve yönetmelikle yönetiliyor. Mevzuat engelleri büyük bir sorun. Örneğin, orman yönetmeliği konusunda daha fazla istişare olmalıydı”, dedi.

Yılmaz, madenciliğin ülke menfaatleri gözetilerek siyaset üstü bir anlayışla ele alınması gerektiğini vurguladı. Yılmaz, doğal afetler sırasında madencilik kritik öneme sahip. İnsanı maden yaşatır; maden olmadan yaşam kolay olmayacaktır sözleriyle madenciliğin toplumsal faydasına dikkat çekti.

Madencilerin çevreye ve topluma olan duyarlılığını unutmamak gerektiğini belirten Yılmaz, “Madencilik, insanlık için vazgeçilmez bir sektördür. Bizler, doğayı ve insanları önemseyerek çalışıyoruz”, şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi