Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, gıda güvenliğinin sağlanması ve haksız rekabetin önüne geçmek için hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı” görüşe sunuldu.
YENİ KURALLAR
Yeni taslağa göre, eritme peynirlerin tulum, örgü, çeçil, dil, tel ve kaşar peyniri gibi geleneksel peynirleri andıracak şekilde üretilmesi yasaklanacak. Böylece tüketicilerin yanıltılmasının önüne geçilecek. Ayrıca, eritme peynirlerin etiketlerinde kullanılan punto büyüklüğünün en az 3 milimetre olması gerekecek, mevcut standart ise 1,2 milimetre olacak.

KISITLAMALAR
Çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı %6 ile sınırlandırılacak. Çeşni amaçlı sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahılların ezme veya püre olarak kullanılması yasaklanacak. Ayrıca, eritme peynirlerinde peynirin kullanım amacını belirten ifadelerin, ürün adının yerine geçmesi engellenecek. Diğer yandan eritme peynir etiketinde en az 1,2 milimetre olan punto büyüklüğü de en az 3 milimetre olacak şekilde artırılacak.
YENİ DÜZENLEMELER
Tarım Bakanlığı, Nisan ayında da gıda etiketlerinde yeni düzenlemelere gitmişti. Artık, benzerlik taşıyan gıdalarda, gerçek özellikleri taşımayan bir ürünün adıyla birlikte “… tadında”, “… lezzeti” ve “… keyfi” gibi ifadeler kullanılması yasaklanacak. Bu düzenleme, tüketicilerin gıda seçimlerinde daha bilinçli olmalarını sağlayacak. Bu düzenlemeler, gıda sektöründe şeffaflığı artırmayı ve tüketicilerin korunmasını sağlamayı hedefliyor.
Kaynak: Haber Merkezi