Microsoft, İspanya’ya 7,16 milyar dolarlık veri merkezi kuracak!

Microsoft, İspanya’da yeni bir veri merkezi kurmak için 7,16 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. İşte detaylar…

ABD’li Microsoft, özellikle veri merkezleri konusunda kesenin ağzını sonuna kadar açıyor. Microsoft, giderek Avrupa’da önemli bir bulut bilişim merkezi haline gelen İspanya’nın kuzeydoğu bölgesi Aragon’da yeni veri merkezleri inşa edecek. Şirket, söz konusu veri merkezi için 7,16 milyar dolar seviyesinde bir yatırım yapmayı planlıyor. Microsoft, kısa bir süre önce Madrid’deki veri merkezlerine de 2,1 milyar euroluk bir yatırım yapacağını duyurmuştu.

Amazon, geçtiğimiz ay Aragon’da veri merkezleri kurmak için önümüzdeki 10 yıl içinde 15,7 milyar euro yatırım yapacağını açıklamıştı. Böylelikle İspanya, Avrupa’nın en önemli bulut bilişim merkezlerinden birisi haline gelmiş olacak. 2024 yılının ilk beş ayında küresel olarak veri merkezlerine 22 milyar dolar yatırım yapıldı. 2023 yılında veri merkezlerine yapılan toplam yatırım ise 36 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Yeni ve devam eden veri merkezi projelerine yapılan harcamaların toplamı ise geçtiğimiz yıl 250 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Yapay zeka altyapısına yönelik talebe ayak uydurabilmek için veri merkezi yatırımlarının yakın zamanda 1 trilyon doları aşabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi