Migros’tan önemli adım! Yerli susam üretimini destekleyecek

Migros, Türkiye’nin yerli susam üretimini artırmak ve yerel tarımı desteklemek amacıyla Pol’s iş birliğiyle ‘Yerli Susam, Yerli Üretim’ projesini başlattı

Proje, son yıllarda ağırlıklı olarak ithal edilen susam ürününün yerel üretimini teşvik ederek sürdürülebilir bir tedarik zinciri oluşturmayı hedefliyor. Yerli susamın yanı sıra bu susamdan üretilen tahin ve helva gibi ürünler, Pol’s markası altında Migros mağazalarında satışa sunuldu.

Projede, Adana Çukurova bölgesinde başlayan ilk aşamada, sözleşmeli tarım modeliyle 390 dekarlık alanda susam ekimi gerçekleştirildi. Bu projede yer alan çiftçilerin yüzde 90’ı kadınlardan oluşuyor. Migros’un alım garantisiyle cesaret bulan çiftçiler, ürünlerin dikim öncesi, hasat ve kurutma süreçlerinde Pol’s Tarım Koordinasyon ekibinden ziraat mühendislerinden oluşan teknik destek aldı.

Hasat sonucunda elde edilen yerli susamlar, Pol’s fabrikasına gönderilerek şeker pancarı ile tatlandırılmış tahin, çifte kavrulmuş tahin helvası ve Ermenek bölgesine özgü üzüm pekmezi ile tatlandırılmış Ermenek helvası üretildi. Bu ürünler Pol’s markası altında Migros mağazalarında tüketicilerle buluşturuldu.

Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur, yerel üretimin önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin her bölgesinde yerel üretimin devamlılığını sağlamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Baydur, kadın üreticilerin güçlenmesine yönelik çalışmaları da desteklediklerini ifade etti.

Pols şirketi CEO’su Ali Polat ise projenin ilk etabında 120 ton yerli susam için sözleşme yaptıklarını ve Migros’un alım garantisinin üreticiler için büyük bir teşvik olduğunu dile getirdi. Çukurova bölgesinde yapılan susam ekimiyle, boş kalan arazilerin etkin bir şekilde değerlendirildiğini vurguladı.