Sanayi
MİLLİ İHA VE SİHA’LAR İHRACAT ŞAMPİYONUNU DEĞİŞTİRDİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi, 27 sektörün ihracat şampiyonlarını açıkladı. Listeye göre, savunma ve havacılık sanayisinin ihracat şampiyonu uzun yıllar sonra değişti.

Muharebe sahasındaki başarısıyla dünya harp tarihinde doktrin belirleyen milli insansız hava araçları (İHA), ihracat başarılarıyla Baykar’ı bu alanda zirveye taşıdı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi, 27 sektörün ihracat şampiyonlarını açıkladı. Listeye göre, savunma ve havacılık sanayisinin ihracat şampiyonu uzun yıllar sonra değişti.
664 MİLYON DOLARLIK SİHA İHRACATI
Baykar, global havacılık sanayi şirketleri için ürettiği uçak yapısallarının katkısıyla uzun yıllardır sektörün ihracat şampiyonu olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’yi (TUSAŞ) geride bıraktı. Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI Taarruzi İHA ile son yıllarda dünyada ilgi gören Baykar, yaptığı sözleşmelerle ihracat gelirini sürekli artırıyor. Şirket, geçen yıl yaptığı 664 milyon dolarlık SİHA ihracatıyla savunma ve havacılık sanayisinin yeni ihracat şampiyonu oldu. Bu miktar şirketin 2021 cirosunun yüzde 80’den fazlasına karşılılık geldi.
Baykar, öz kaynaklı Ar-Ge projeleriyle bugüne kadar Bayraktar Mini İHA, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA’yı geliştirdi ve kullanıma sundu. Her 3 platform da Türkiye’de kullanılmasının yanı sıra ihracat başarısına ulaştı. Şirket, aynı modelle Bayraktar DİHA, Bayraktar TB3 ve Bayraktar KIZILELMA’yı göreve hazırlıyor.
YENİ SÖZLEŞMELER İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
İlk milli İHA ihracatını 2012’de gerçekleştiren Baykar, Bayraktar TB2 için 21 ülkeyle sözleşme imzaladı. Dünyanın en fazla ülkeye ihraç edilen İHA’sı olan Bayraktar TB2 için yoğun bir üretim ve teslimat trafiği sürüyor. Yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilen Bayraktar AKINCI TİHA için de 3 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalandı. Yapılan sözleşmeler kapsamında Bayraktar AKINCI TİHA ve yer sistemlerinin 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefleniyor.
Baykar, Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı için bir dizi ülkeyle de ihracat görüşmeleri yürütüyor. Bayraktar TB2’de yüzde 93 gibi yüksek yerlilik oranına sahip Baykar, yurt dışına sattığı İHA’larla çok sayıda yerli şirkete ihracat yapma imkanı da sağlıyor.
Sanayi
TÜRKONFED’E DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE BÜYÜK DESTEK
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜRKONFED ve TÜSİAD’ı ziyaret etti.

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜRKONFED ve TÜSİAD’ı ziyaret etti. Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte İstanbul’da hem üst kuruluşları TÜRKONFED ‘i hem de TÜSİAD Başkanlarını ziyaret ettiklerini dile getiren BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını ve yeni projeler konusunda verimli bir toplantı yaptıklarını belirtti.
‘‘ELİMİZDEN GELEN KATKIYI FAZLASIYLA VERECEĞİZ’’
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez’e BASİFED’in yeniden yapılanma çalışmaları hakkında bilgi verdiğini belirten Kasalı, “Başkan Sönmez, TÜRKONFED’in de yeni bir yapısal dönüşüm içerisinde olduğunu, yeni dönemde hedeflerin başında Anadolu’daki üye federasyonların kurumsallaşması için yeni bir yöntem geliştirdiklerini ve bu yeni yöntemde de BASİFED’in tecrübeleri de çok değerli olacağını bizlere söyledi.’’
BASİFED olarak bu sürece elimizden gelen katkıyı fazlasıyla vereceklerini belirten Kasalı, ‘‘ İş dünyasının temsilcileri olarak bulunduğumuz noktada da sorunların çözümü için önerilerimizi her zaman gündeme getirerek çözüme katkı sunmaya devam edeceğiz’’ dedi.
‘‘PAYDAŞLARIN BİR ARAYA GELMESİ ÇOK ÖNEMLİ’’
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ında ziyarette ‘Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa’ Raporu ile ilgili ayrıntı bilgilendirme yaptığını ifade eden Kasalı, ‘‘Turan’ın Türkiye’nin yeniden inşa sürecinde KOBİ’lerin ve Anadolu’nun etkisinin yadsınamayacağını bu noktada bağımsız sivil toplum örgütlerinin desteğinin çok önemli olduğunun altını çizdi’’ diye konuştu.
Cumhuriyet ve aydınlanmadan yana olanların, Kurtuluş ve kuruluşun kenti olan İzmir’in İş İnsanlarının Ortak sesi olduklarını belirten Kasalı, “Derinleşmenin beraber çalışma ile mümkün olacağını düşünüyoruz. Bu noktada sivil toplumun öneminin tüm paydaşlar tarafından farkına varılması gerekiyor. Ülkemizde ekonomi başta olmak üzere birçok sorun var. Bu sorunların çözümü için tüm paydaşların bir araya gelmesi ile özellikle sivil toplum kuruluşlarının desteği çok önemli. Biz İş dünyası temsilcileri kurumları olarak bu sürece her türlü katkıyı vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.
Sanayi
PREFABRİK SANAYİ YAPILARI DEPREME NE KADAR DAYANIKLI?
Prof. Dr. Şevket Murat Şenel ve Tekstil Mühendisi Yalın Aydın prefabrik sanayinin depreme ne denli dayanıklı olduğu ve alınması gereken tedbirler hakkında Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda OSB üyelerine seminer verdi.

Prefabrik sanayi yapıları depreme ne kadar dayanıklı? Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Prof. Dr. Şevket Murat Şenel ile Tekstil Mühendisi Yalın Aydın, bu sorunun cevabını açıkladı…
SADECE BİNALAR DEĞİL İÇİNDEKİ YATIRIM DA TEHDİT ALTINDA
Ülkemizin büyük bir bölümü deprem riski altında ve sanayi yapılarının büyük çoğunluğu prefabrik, tek katlı, birleşimi mafsallı yapılardan oluşuyor. Bu yapıların ülke ekonomisi açısından önemi büyük.
Yaşanan deprem felaketleri sadece binaların değil, binaların içine yatırılan çok büyük miktardaki sermaye birikiminin de kaybolmasına sebep oluyor. Bu durum muhtemel bir deprem felaketinden önce prefabrik sanayi yapılarının deprem davranışlarının daha ayrıntılı olarak incelenmesi, takviye gerektiren yapıların belirlenmesi için hızlı değerlendirme kriterlerinin saptanması gerekliliğini ortaya koyuyor.
DENİZLİ NE DURUMDA?
Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda “Mevcut Prefabrik Sanayi Yapılarının deprem performansı ve GES Panelleri Sebebiyle Oluşan İlave Yüklerin Sebep Olduğu Etkiler” semineri ve ardından ”Bina Güçlendirme ve Restorasyonunda Teknik Tekstil Kullanımı” semineri gerçekleştirildi. Prof. Dr. Şevket Murat Şenel ile Tekstil Mühendisi Yalın Aydın gerçekleştirdikleri seminerde; Mevcut sanayi yapılarının durumu, Denizli Organize Sanayi Bölgesi olarak, ne durumda olunduğu, prefabrik sanayi yapılarının deprem performansını etkileyen hususlar ele alındı. Ayrıca, güneş enerjisi panellerinin yapılar üzerindeki etkileri, prefabrik sanayi yapılarının güçlendirilmesine yönelik konular ele alındı.
Sanayi
BOR OSB’DE 7 FİRMAYA ARSA TAHSİSİ YAPILDI
Niğde Bor OSB Yönetim Kurulu, Vali Mustafa Koç, başkanlığında gerçekleştirildi. Yatırımcılara müjde niteliğinde arsa tahsisi sağlandı.

Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi adına Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Şimşek tarafından, Vali Koç’un katılımları ile 7 firmaya toplamda 217 bin 530 metrekare arsa tahsisi yapıldı.
Kısa süre içerisinde inşaat faaliyetlerine başlayacak yatırımcılar, 2023 yılında yatırımlarını tamamlayarak Niğde ve ülke için istihdam ve ekonomiye katkı sağlayacak.
-
Teşvik1 ay önce
AR-GE MERKEZLERİNE VERGİ TEŞVİKİNİN DETAYLARI?
-
Sanayi4 hafta önce
“ÜRETİM ODAKLI YENİ HİKAYENİN YOLU ANADOLU’DAN GEÇİYOR”
-
Rehberler3 hafta önce
Yatırım Rehberi
-
İzmir1 ay önce
YATIRIMCIDAN BÜYÜK İLGİ
-
İzmir1 ay önce
ÜRETİMİN AR-GE’Sİ
-
Videolar2 ay önce
AR-GE NEDİR?
-
İhracat3 hafta önce
27 SEKTÖR KONSEY BAŞKANI BELLİ OLDU
-
İhracat3 hafta önce
İHRACATÇI, BİR AY DÖVİZ ALMAMAYI TAAHHÜT EDECEK