Sanayi Ürünleri Vergileri Sıfırlanacak

Yürürlüğe giren İthalat Rejimi Kararnamesi ile sanayi ürününde Venezuela’ya uygulanacak gümrük vergileri düşürüldü.

1 Ocak 2023’te yürürlüğe giren İthalat Rejimi Kararnamesi ile yüzlerce sanayi ürününde üçüncü ülkelere göre, Venezuela’ya uygulanacak gümrük vergileri indirildi. Petrol ihracatçısı Venezuela’nın Türkiye’ye yaptığı ihracatta en büyük kalemi demir çelik ürünleri, kimyasal ürünler ve metal cevherleri oluşturuyor. Türkiye’nin bu ülkeden yaptığı ithalatta yaptığı indirim 7 ayrı ürün kategorisinde ayrı ayrı zaman cetveline tabi tutularak en çok 7 yıl içinde sanayi ürünlerine uygulanan vergilerin tamamı sıfırlanacak.

Türkiye’ye Avantaj Sağlamadı

Türkiye’nin Venezuela ile dış ticaretine bakıldığında ihracata göre ithalat artışı daha fazladır. Ticaret açığı 2022’de 336 milyon dolara çıktı. Karşılıklı olarak tanınan tercihli rejim gereği taraflarca seçilen ürünlerde vergiler karşılıklı düşürülürken dış ticaretin Türkiye aleyhine açık vermesi tercihli rejimin henüz Türkiye’ye tam olarak avantaj sağlamadığını gösterdi.

Sanayi ürünleri ithalatında mal gruplarına göre 2023’te uygulanacak vergi oranları şu şekilde;

290542 gtip pozisyonunda yer alan pentaeritritol’un ithalatında uygulanan gümrük vergisi yüzde yüzde 3,1’den yüzde 2,4’e çekildi. 291735 fasılda yer alan ftalik anhidrit ve tereftalik ithalatında yüzde 3,7 olan gümrük vergisi yüzde 2,8’e düşürüldü. 291736 gtip pozisyonunda yer alan tereftalik asit tuzları ve tereftalik asit sodyum tuzlarının ithalatında uygulanan gümrük vergisi yüzde 3,7’den yüzde 2,8’e çekildi.

İthalatta Vergi Yüzdeleri Düşürüldü

36.01 kapsamındaki barut ve patlayıcı maddeler yüzde 3.3’ten yüzde 2.1’e, 36.02 kapsamındaki barut ve patlayıcı maddeler yüzde 3.7’den yüzde 2.8’e, 36.03 kapsamındaki infilak fitilleri vergisi yüzde 3.4’ten yüzde 2.6’ya, 36.04 kapsamındaki şenlik fişekleri vergisi yüzde 3.7’den yüzde 2,8’e ve 36.06 kapsamındaki ferro-seryum ve diğer piroforik alaşımların ithalat vergisi yüzde 3,4-3,7’den yüzde 2.6-2.8’e düşürüldü.

39.15 pozisyonundaki plastiklerin döküntü ve hurdalarının, 39.16 pozisyonundaki plastikten çubuk ve profiller, 39.17 pozisyonundaki plastikten hortumlar ve borular, 39.18 pozisyonundaki plastikten yer kaplamalarının, 39.19 pozisyonundaki plastikten kendin yapışan levhalar, 39.20 pozisyonundaki plastikten diğer levhalar, 39.22’deki plastikten banyo küvetleri, duş tekneleri , 39.24’teki plastikten sofra eşyası, 39.25’teki plastikten inşaat malzemelerinin Venezuela’dan ithalatta vergi yüzde 3,7’den, yüzde 2,8’e, 39.16 pozisyonundaki kauçuk mamülleri yüzde 2,8’den yüzde 1,3’e düşürüldü.

40.09 faslında yer alan kauçuktan boru ve hortumlar vergisi yüzde 1,7’den , yüzde 1,3’e, 40.10 pozisyonundaki kauçuktan taşıyıcı kolanlar yüzde3,7’den yüzde 2,8’e, 40.13’te yer alan iç lastiklere uygulanan vergi oranı yüzde yüzde 2,3’ten yüzde 1,7’ye düşürüldü. 40.15’te yer alan kauçuktan giyim eşyası vergisi yüzde 1,5’ten yüzde 1,2’ye, 40.16’da yer alan vulkanize kauçuktan diğer eşya vergisi yüzde 1,4’ten yüzde 1,1’e düşürüldü.

42.00 pozisyonlarında yer alan ham postlar, deriler, kürkler, saraciye eşyaları, çantalar gibi ürünlerde 42.02 pozisyonunda yer alan sandıklar, bavullar, valizlere ilişkin vergi yüzde 1,7’den 1,3’e, plastikten olanlar yüzde 5,5’ten yüzde 4,2’ye düşürüldü. Bu fasıllarda yer alan tüm ürünlerin gümrük vergileri düşürüldü.