Güvenlik bakanı Tom Tugendhat, Sky News’e savunma harcamalarının “şimdi – mümkün olan en kısa sürede” GSYİH’nın %2,5’ine ulaşmasını istediğini söyledi. Bu , harcamaların “ekonomik koşullar izin verir vermez” %2,5 hedefine ulaşacağı şeklindeki -geçen hafta bütçede de tekrarlanan- hükümetin beyan ettiği tutumdan farklıdır .
Eski bir asker olan Bay Tugendhat geçen hafta başbakanı savunma harcamalarını artırma konusunda “öncülük etmeye” çağırdı. En son politika: Reform UK, milletvekilinin ‘kusurları’ nedeniyle ‘önemli bir duyuru’ yaptı Müdahaleyi Dışişleri Bakanı Anne-Marie Trevelyan ile birlikte LinkedIn’de yaptığı bir paylaşımda yaptı. Geçtiğimiz hafta sosyal medya paylaşımında Bay Tugendhat, İngiltere’yi savunma harcamalarını “%2,5 ve üzerine” çıkarmaya çağırdı. Bugün Rishi Sunak’ın daha fazlasını yapmasını isteyip istemediği sorulduğunda Bay Tugendhat şunları söyledi: “Şimdi, mümkün olan en kısa sürede %2,5’e ulaşmak istiyorum.

“BU TAM OLARAK BAŞARMAMIZ GEREKEN ŞEY.
“Biliyorsunuz, ilk adım %2,5’e ulaşmak ve ardından karşılaştığımız zorluklar geliştikçe buna uyum sağlamamız gerekecek.” Geçen hafta bütçede silahlı kuvvetler için ek para yoktu. Şu anda savunma harcamaları GSYİH’nın %2,2’si civarındadır.
Geçen hafta bütçede konuşan Şansölye Jeremy Hunt şunları söyledi: “Silahlı kuvvetlerimiz Avrupa’nın en profesyonel ve en iyi finanse edilen kuvvetleri olmaya devam ediyor ve savunma harcamaları halihazırda GSYİH’nın %2’sinden fazlasını oluşturuyor. ” Ukrayna’ya neredeyse diğer tüm ülkelerden daha fazla askeri destek sağlıyoruz ve ekonomik koşullar izin verdiği anda harcamalarımız %2,5’a yükselecek.” Bay Tugendhat, Bay Hunt’ın “geçen hafta büyüme konusunda çok güçlü bir bütçe belirlediğini ve kesinlikle haklı olduğunu” söyledi. İngiltere’nin “savunma harcamalarını artırması gerektiği”nin “açık” olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak Sky News