Reklam

Kocaeli-Belediyesi Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri

Serbest bölgelerde güçlü artış! Ticaret hacmi 11,7 milyar doları buldu

Türkiye'nin üretim üslerinden serbest bölgelerin ticaret hacmi, ocak-mayıs döneminde 11,7 milyar dolar olurken bu tutarın yarıya yakını ihracattan kaynaklandı.

Türkiye’de 19 serbest ticaret bölgesi faaliyet gösteriyor

Bu bölgeler yatırımcı ve üreticilere çeşitli avantajlar sunuyor. Özellikle vergi teşvikleri, stratejik konum, düşük maliyetli altyapı ve yerli-yabancı pazarlara erişim öne çıkıyor.

İstihdam 86 bini aştı

Öte yandan serbest bölgeler istihdamı artırmaya devam ediyor. Mayıs sonu itibarıyla bu bölgelerde 86 bin 376 kişi çalışıyor.

Ticaret hacmi yükseldi

Bununla birlikte serbest bölgelerin ticaret hacminde artış dikkat çekiyor. 2024 yılında hacim 27,69 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2025 yılında ise yüzde 3,1 artışla 28,55 milyar dolara ulaştı.

İhracatın payı yüzde 46

Bu kapsamda ihracat, toplam ticaret hacminin yüzde 46’sını oluşturdu.

Buna karşılık serbest bölgeler 3,29 milyar dolarlık ithalat yaptı. Yurt içine 1,57 milyar dolarlık satış gerçekleşti.

“30 milyar dolara doğru hareket var”

Diğer yandan TOBB Türkiye Serbest Bölgeler Meclisi Başkanı Edvar Mum, yılın ilk yarısında seyrin yatay ilerlediğini söyledi.

Ancak yılın ikinci yarısında artış beklediklerini ifade etti. Ayrıca yıllık ortalama ticaret hacminin 28 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlattı.

Buna göre “İkinci yarıdaki performansla birlikte 30 milyar dolara doğru bir hareket görülebilir” dedi.

Son olarak Mum, ihracatı artırma çalışmalarının sürdüğünü ve Türkiye’nin stratejik konumunun serbest bölgeleri desteklediğini vurguladı.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir