Togg’un batarya tedarikçisi Farasis 1,6 milyon km’lik batarya ömrü sunuyor

Togg’un batarya tedarikçisi olarak öne çıkan Farasis Energy, yeni geliştirdiği pil hücreleri hakkında dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Çinli batarya tedarikçisi Farasis Energy, Togg’un da batarya tedarikçisi olarak dikkat çekiyor. Şirket, geliştirdiği yeni pil hücrelerinin yüksek enerji yoğunluğu ve uzun ömür sunarak, 5000 şarj döngüsünden sonra bile %80’in üzerinde kapasite koruyabildiğini açıkladı. Farasis Energy, test ettikleri bu hücrelerin 1,6 milyon kilometre batarya ömrü sağlayabileceğini belirtiyor. Yeni teknoloji, elektrikli araçlar ve diğer uygulamalarda enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor.

Farasis Energy, P75 ve P73 isimli iki yeni nesil lityum iyon hücresini laboratuvar ortamında 24 ile 36 ay arasında süren kapsamlı testlere tabi tuttu. 2018 yılından bu yana geliştirilmekte olan bu hücreler, başarıyla geçtikleri analizlerle ticari kullanıma sunulmaya bir adım daha yaklaştı.

Nikel, Manganez ve Kobalt (NMC) kimyası ile tasarlanan hücreler, sırasıyla 270 Wh/kg ve 285 Wh/kg enerji yoğunluğu sunarken, tipik NMC hücrelerinin 1000-2000 şarj döngüsü ömrüne karşın, Farasis’in hücreleri 5000 şarj döngüsü ile dikkat çekiyor. Bu özellik, onları lityum demir fosfat (LFP) pillerle rekabet edebilecek düzeye getiriyor. Ayrıca, P75 ve P73 hücreleri hızlı şarj olma yetenekleri ile de öne çıkıyor; P75, yalnızca 20 dakikada, P73 ise 30 dakikada %80 şarj seviyesine ulaşabiliyor. Farasis’in bu yenilikçi hücreleri, enerji depolama teknolojisinde çığır açma potansiyeli taşıyor.

Farasis, yeni nesil pillerinin testlerini 25-35℃ sıcaklık aralığında gerçekleştirirken, %90’ın üzerinde derin deşarj uygulamaları ile dikkat çekiyor. Şirket, bu üstün performansı sağlamak amacıyla ayırıcıları yarı katı jel ile kaplarken, böylece iyon iletkenliğini ve kimyasal kararlılığı artırdığını vurguluyor. Ayrıca, şarj stratejisinin lityum kaplamayı optimize ederek ısı oluşumunu azaltacak şekilde geliştirildiği de ifade ediliyor. Bu sayede, kapasite kaybına yol açan yan reaksiyonların önüne geçilmiş olacak.

Yeni piller, yalnızca binek otomobil pazarının ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp, yoğun kullanım gerektiren ağır ticari araçlar için de önemli bir yenilik sunuyor. Bu durum, uzun ömürlü pillere olan talebin karşılanmasına katkı sağlayacak.

Farasis, 2002 yılında ABD’de kurulan ve 2009 yılında faaliyet merkezini Çin’e taşıyan, yenilenebilir enerji konusunda çalışmalarını sürdüren bir şirket. Farasis, elektrikli arabalar için Lityum İyon Pili üretmek üzerine çalışıyor. ABD, Çin ve Almanya’da Ar-Ge merkezleri; Çin’de ise üretim tesisi mevcuttur.

Farasis ve TOGG, 2020 yılında Türkiye’de batarya modülü üretmek için ortaklık anlaşması yaptıklarını duyurdu.[2] Bu ortaklık sonucunda ise 2021 yılında elektrikli araçlar için batarya modülü üretmesi amacıyla Türkiye’de SIRO Silk Road Temiz Enerji Çözümleri kuruldu.