Türkiye, hava savunmasında devrim yaratacak radarın seri üretimine başladı!

Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir gelişme yaşandı. ASELSAN, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen MURAD (Muharip Uçak Atış Kontrol Radarı) ailesinin 100-A modelinin yüksek adetlerde üretimine başladı.

MURAD projesinin temelleri, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın F-16 uçaklarının radar modernizasyonu ihtiyacı doğrultusunda atıldı. Yaklaşık beş yıl süren geliştirme sürecinin ardından, Aktif Faz Dizili (AESA) radar, sıfırdan uçuşlu test seviyesine getirildi ve global rakiplerine karşı önemli bir başarı sağladı.

MURAD radar ailesi, AKINCI Silahlı İnsansız Hava Aracı, HÜRJET, ANKA-3 ve KIZILELMA gibi çeşitli hava platformlarında kullanılmaya başlanacak. Bu durum, Türkiye’yi radar teknolojisi alanında ilk beş ülke arasına taşıyor.

MURAD 100-A’nın geliştirilmesi, tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirildi. Galyum Nitrat (GaN) çip üretiminden son ürüne kadar her aşama yerli kaynaklarla tamamlandı. Uçuşlu testlerini başarıyla geçen radarın yüksek adetlerde seri üretimi, modern teknoloji altyapısına sahip tesislerde başladı.

MURAD radarları, düşük görünürlük gibi yeni nesil hava platformlarının vazgeçilmez özelliklerini destekliyor. Bu özellikler, insansız hava araçları ve Milli Muharip Uçak KAAN gibi projelerde önemli bir rol oynayacak. Radar, hava-hava ve hava-yer hedeflerinin tespiti, takibi ve mühimmat güdümü gibi kritik görevleri yerine getirebiliyor. Ayrıca, yer görüntüleme işlevleri de sunarak geniş bant operasyonu, çoklu hedef takibi ve yüksek çözünürlüklü yer görüntüsü oluşturma gibi yeteneklerle öne çıkıyor

MURAD radar ailesi, yabancı muadillerinin sağlamadığı alt dizi seviyesi çalışma, yönlendirilmiş elektronik harp yeteneği ve kolay bakım gibi özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu yetenekler, milli hava-hava mühimmatlarının entegrasyonunda önemli rol oynayacak.

Sonuç olarak, MURAD radar ailesinin seri üretime geçmesi, Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. ÖZGÜR projesi ile F-16’lar yenilenirken, KAAN ve muharip İHA’lar 5. nesil ve ötesine taşınıyor. Bu gelişmeler, Türkiye’nin savunma teknolojilerindeki iddiasını güçlendiriyor ve ülkenin stratejik konumunu pekiştiriyor.

  • Gelişmiş Hedef Tespiti: Hava hedefleri (seyir füzesi, insansız hava aracı, helikopter, muharip uçak) ile yer ve deniz hedeflerinin (araç, tank, firkateyn, korvet) arama ve takip yetenekleri.
  • Çoklu Görev Yeteneği: Eş zamanlı hava-hava ve hava-yer görevlerini icra edebilme.
  • Yüksek Teknoloji: Galyum Nitrat (GaN) tabanlı üretim, düşük görünürlük desteği ve yönlendirilmiş elektronik harp yeteneği.

MURAD radarları, Türk Hava Kuvvetleri’ne stratejik üstünlük sağlamak için tasarlandı ve uluslararası arenada Türkiye’nin savunma sanayi gücünü pekiştirecek önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Haber Merkezi