Türkiye’de İlk: Sivas OSB’ye “Demiryolu Kılçık Ağ Sistemi”: Sivas merkeze 25 Km mesafede bulunan Sivas Demirağ Organize Sanayi Bölgesi ’ndeki yatırımlar yüzleri güldürdü. Demir Çelik Fabrikası Körtuzla mevkiinde 814 hektar alanı kapsayan ve kamulaştırma ile altyapı çalışmaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kredi desteğiyle gerçekleşen Demirağ OSB’de sanayi parsellerinin büyük çoğunluğu doldu.
OSB’de Yüzde 80’e Yakın Tahsis Gerçekleşti
Kentte işsizliğin azalarak üretimin artması, sanayi yatırımlarının hız kazanması, bölgesel eşitsizliğin giderilmesi, düzenli sanayileşmeye geçilmesi, şehrin ekonomik yapısının ivme kaydetmesi, çevreye duyarlı düzenli kentleşmenin sağlanması amacıyla kurulan Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde yüzde 80’e yakın tahsis gerçekleşmiş oldu. Bölgede 6 firma üretime geçerken şu ana kadar da 1.200 kişiye istihdam sağlandı. Diğer yandan 11 firma inşaat, 16 firma yapı ruhsatı, 70 firma proje, 3 firma da tahsis işlemlerini sürdürüyor.
Teşviklerden Faydalanmaya Devam Ediliyor
Fabrikaların birer birer üretime başladığı ve yeni temellerin atıldığı Demirağ OSB’de yatırımcılarda teşviklerden faydalanmaya devam ediyor. “Cazibe Merkezi Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair” 6564 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde teşvik süresi 2024 yılının sonuna kadar uzatılmıştı. Teşvik ile yatırımcılara 10 yıl SGK desteği, yüzde 70 vergi indirimi, 7 puan faiz desteği, yüzde 25 oranında 3 yıl enerji desteği, KDV muafiyeti, gümrük vergisi muafiyeti gibi önemli destekler veriliyor. Ayrıca yatırım bedelinin yüzde 70’ine kadar vergi mahsuplaşması sağlanırken, yüzde 60 arazi indirimi de yapılıyor.
Altyapı Çalışmalarında Sona Gelindi
Acele kamulaştırma işlemlerinin bittiği ve yatırımcıların fabrikalarını hızlı bir şekilde inşa ettiği bölgedeki altyapı çalışmalarında da büyük ilerleme kaydedildi. Yol, içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, drenaj, kamera sistemi, telekomünikasyon ve enerji altyapısı gibi birçok işte sona gelinen Demirağ OSB’de alt yapı ve üst yapının yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor.