Yenilenebilir Enerji Rüzgarı Gaziantep’te Esti: Güneş enerjisi ve depolama teknolojilerinin yer aldığı 16. EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı, ELİN Enerji ana sponsorluğunda 20-22 Eylül’de Gaziantep’te Domino Fuarcılık, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) iş birliği ile düzenlendi.
Türkiye’nin sanayi ve ticaret alanındaki yüksek başarısı ve ihracata olumlu katkısı ile ekonominin “güneş”i olan Gaziantep şimdi 16. EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı’na ev sahipliği yaptı.
Kamu ve özel iştiraklerden, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren firmalardan ve özellikle ulusal ve uluslararası ticaret heyetlerinden yoğun katılım ile gerçekleşen 16. EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı’nın açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Fuara Türkiye ve bölgeden önemli sektör temsilcileri katıldı. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Global Enerji Derneği iş birliğinde, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde ELİN Enerji ana sponsorluğunda gerçekleştirildi.
Gaziantep Yeşil Dönüşüme Her Alanda Hazır
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, yaptığı değerlendirmesinde, “Gaziantep yeşil döşüm konusunda her anlamda hazır olduğunu gösterdi, Gaziantep Sanayi Odası olarak da örnek ve öncü çalışmalarımızla bu alanda şehrimizin rol model olmasını hedefliyoruz” dedi.
Sanayi odası olarak enerji ihtiyacının ve enerji arz güvenliğinin öneminin arttığını vurgulayan Adnan Ünverdi, “Enerjinin kritik ve stratejik hale geldiği bir dönemde EIF Enerji Fuarı ile sektörün gelişimine katkıda bulunmak istediklerini belirterek, “Ülkemiz ve bölgemiz yenilenebilir enerji kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke konumundadır. Özellikle güneş enerjisinden çok daha etkin bir şekilde faydalanabilir, doğaya duyarlı, çevreci bir anlayışa enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Bu doğrultuda düzenleyeceğimiz fuarımızda sektörün tüm taraflarını Gaziantep’te buluşturduk. Fuarımızla güneş enerji santralleri ve sektördeki gelişmeleri takip etme ve iş birliği imkanları sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Enerji Depolama Lisansına Başvuru Rekoru
Fuarın açılışındaki konuşmasına güneş enerjisi sektörünün sorunlarının çözümü için çaba sarf edeceklerini vurgulayarak başlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, enerji depolamalı güneş enerjisi santrali lisans başvurularına kapasitenin 11 katı başvuru geldiğini hatırlatarak sektöre yeni kapasite ilan edeceklerini açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 16’ıncı EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı’nın yaptığı konuşmada özellikle enerji depolamalı güneş enerjisi santrali lisans başvurularına kapasitenin 11 katı başvuru geldiğini hatırlatarak “Kontrol edilebilen bir enerji kaynağı değil, değişken bir enerji kaynağı. Bu, şebeke yönetimini biraz sorunlu hale getiriyor. Bu ayıbını ortadan kaldırmaya yönelik Bakanlığımız depolamalı güneş enerjisi başvurularının yolunu açtı. Bu konuda da neredeyse şebekeye bağlanabilecek oranın neredeyse on katı, on bir katı civarında sektörümüz tarafından başvuru yapıldı. Bu başvurular bağlantı imkanları çerçevesinde karşılanabildiği ölçüde karşılanacak. Bağlantı kapasitelerinin bu şekilde karşılanmasından sonra yeniden ne kadar bir bağlantı kapasitesi açıklanabilir ve bunun doğru yatırımcılarla buluşması için ne tür düzenlemeler yapılmalı da öyle ilan edilmeli üzerinde şu anda EPDK ve Bakanlığımız birlikte çalışıyoruz. Yeni kapasite ilanlarımızı bu koşullarımızı oluşturduktan sonra ilan edeceğiz” ifadesini kullandı.