Ayçiçek yağı markası Yudum ile Tohum Derneği’nin 2021’de başlattığı Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi üçüncü yılında Adana’da devam ediyor. Bu yıl Adana’da üç farklı deneme alanında ekilen yerli ayçiçeği tohumlarının mahsulleri hasat edildi.
Yüksek Verimli Ayçiçeği Üretiliyor
Marka ve dernek, ilk yıl Trakya, ikinci yıl Konya’da uygulanan proje ile Türkiye’de yüksek verimli yerli ayçiçeği tohumunun geliştirilmesini, çeşitliliğin artırılmasını ve ayçiçeği üreten çiftçilerin desteklenmesini hedefliyor. Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (TTAE), Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (DATAEM) teknik destekleri ile yürütülüyor.
Proje Kapsamındaki Gelişmeler
Proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında şu bilgiler verildi:
Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında 2021’de Trakya’da Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul Silivri ilçelerinde 10 çeşit yerli tohum ekilerek hasat yapıldı. Bu 10 çeşit hasat sonrası verimlilik ve yağ oranı gibi performans parametreleri açısından değerlendirildi.
Değerlendirmeler sonucunda en yüksek performansa sahip 5 çeşit belirlendi. Verim ve yağ oranlarına göre ilk 5 sırada yer alan çeşitler ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik desteği ile geliştirilen 5 yeni çeşit olmak üzere toplam 10 çeşit ayçiçek çekirdeği 2022 yılında Konya’da Yağlıbayat, Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü’ne ait deneme alanlarında ve Gözlü TiGEM Tarım İşletmesinin alanlarında ekimler gerçekleştirildi. Konyalı çiftçilerin hasat ettiği ayçiçeği tohumlarının verimlilik ve yağ oranı hesaplandı.
Depremzede Çiftçilere Destek Verildi
Proje kapsamında Türkiye’nin en önemli ayçiçek üretim merkezlerinden olan ve şubat ayında meydana gelen depremlerden etkilenen bölgedeki çiftçilere, ürün ekim döneminde tohum desteği verildi.
Adana’da hasat edilen ayçiçeği tohumlarına yapılacak testler ve değerlendirmeler ile üç yıldır elde edilen en verimli yerli tohumlar belirlenecek. Tohumların belirlenmesini takiben Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü’ne müracaat edilerek tescil süreci başlatılacak.
Yerli Tohumlar Yerli Üretime Kazandırılacak
Doğayı, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler geliştirip uyguladıklarını belirten Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, “Savola Gıda Türkiye ile yürüttüğümüz Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi sektörde bir ilk oldu. Projeyle ülkemizde yüksek verime sahip, dayanıklı ve kaliteli yerli ayçiçeği tohumu çeşitleri elde etmeyi amaçlıyoruz. Üçüncü yılımızda Adanalı çiftçiler ile buluştuk ve birlikte hasat yaptık. Şubat ayında yaşanan depremlerden etkilenen Adanalı çiftçilerimize, üretime devam ettikleri ve bu projede yer alarak yerli tohum geliştirmeye destek oldukları için teşekkür ediyorum. Bugün yaptığımız hasat sonrasında deneme yapılan çeşitlere verimlilik analizi uygulanacak; verimli yerli tohumlar yerli üretime kazandırılacak. Çiftçilere katkı sağlayacak projelerimizde sektör lideri Savola Gıda Türkiye ile iş birliği yapmak bizler için çok değerli.”