Yozgat’ta üretilen Türk somonu ve alabalıklar Avrupa’ya ihraç ediliyor. Su tutulmasına 2011 yılında başlanılan baraj, zamanla yöre halkı için önemli bir geçim kaynağı haline geldi.
Baraj gölü üzerine kurulan kafes sistemleri sayesinde üreticiler, hem iç piyasaya hem de yurt dışına balık gönderiyor.
YILLIK ÜRETİM 225 TONU BULDU
Yöre halkından Adem Yılmaz, gazetecilere, barajın yapılmasıyla arazilerinin su altında kaldığını söyledi.
Balıkçılığa 2015 yılında başladığını ve kurduğu tesiste, alabalık ve Türk somonu ürettiğini ifade eden Yılmaz, 18 kafeste yıllık 225 ton üretim yaptıklarını belirtti.
Barajın üretim açısından büyük imkan sunduğunu dile getiren Yılmaz, “Yaklaşık 5 gram ağırlığında aldığımız yavru balıkları belirli bir gramaja ulaştırdıktan sonra Karadeniz’e gönderiyoruz. Burada büyüyen somonlar da Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor” ifadelerine yer verdi.
TÜRK SOMONU JAPONYA’YA ULAŞTI
Yetiştirdikleri alabalıkları ise anlaşmalı çalıştıkları ihracat firmalarına gönderdiklerini belirten Yılmaz, şu açıklamaları yaptı:
“Bu balıklardan bir kısmı fabrikalarda işlenerek Avrupa’ya gidiyor. Şu anda özellikle Danimarka’ya alabalık, Rusya’ya ise somon gönderiyoruz. Türk somonu ayrıca Japon pazarında da adından söz ettiriyor. Bizim çocukluğumuz ırmaklarda geçti, arazilerimiz de su altında kaldı. Bu barajda ne yapabiliriz diye düşünerek başladığımız serüven bizi ihracat noktasına taşıdı. İşimizi severek yapıyoruz. Hem ülkemize hem de memleketimize hizmet etmekten mutluluk duyuyoruz. Şu an geçim kaynağımız balıkçılık.”
Kaynak: TRT