Yunanistan Türk İHA’larına karşı kendi “Demir Kubbe “sini kuruyor

Yunan Bakan Dendias İran ve İsrail arasındaki gerilimin ardından hava savunma sistemi Demir Kubbe’ye benzer bir sistem kuracaklarını söyledi.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, ülkesinin İsral’deki Demir Kubbe’ye benzer bir hava savunma sistemi kurmayı planladığını açıkladı.

Skai televizyonuna konuşan Dendias, İsrail’in geçen hafta İran’dan gelen İHA ve füze saldırılarına karşı Demir Kubbe’yi başarıyla kullandığını belirterek “Uktauna’daki savaşı inceleyerek bir hava sabunma sistemi geliştirmemizin zorunlu olduğuna karar verdik” dedi. Bu alanda Yunanistan’ın zaman kaybettiğini kaydeden Dendias, Türkiye’nin İHA’lar konusunda büyük ilerleme kaydettiğini de söyledi. 

Yunan bakan, “Türkiye insansız hava araçlarında kendi üretimini yapmakta ciddi bir fırsat yakaladı. Çok ileri adım attı. Biz bunu yeterince erken görmedik. Belki de erken gördük, bu konuda ilerleme kaydetmiş birçok küçük işletme var ama inovasyon sistemimizin bütünü böyle değil, bunu Silahlı Kuvvetlere dahil edip, yüksek sayıda üretim yapacak gibi değil” değerlendirmesinde bulundu. 

Yunanistan’ın Ege’de “deniz parkı” ilan etme planına Türkiye’nin verdiği tepkiyi de yorumlayan Dendias, “Bana göre Türkiye’nin bu yaptığı kabul edilir bir şey değildi. Yakında neredeyse, (İyon Denizi’ndeki) Antipaksos’ta balık tutacağım zaman Türk Büyükelçisi’ni arayıp 6 milin ötesinde balık tutup tutamayacağımı soracağım” diye konuştu.  Dendias, deniz parkı planının doğayı korumaya yönelik bir inisiyatif olduğunu savundu.  Türkiye ile diyaloğun devam etmesi gerektiğinin altını çizen Dendias, günlük basit meselelerin çözümünün bile büyük gerginlikleri önlemekte faydalı olacağını belirtti. 

Demir Kubbe, İsrail‘in geliştirdiği ve 10 yıldan uzun zamandır kullandığı hava savunma sisteminin adı. Bu sistem, İsrailli savunma şirketi Rafael ile İsrail devletine ait Hava ve Uzay Sanayileri kurumu tarafından ortak geliştirildi. Sistemin üretimi İsrail’in kuzeyindeki tesiste yapılıyor. Sistem, kısa menzilli roketlere ve 70 kilometre menzile sahip 155 mm topçu mermilerine karşı koymak için tasarlanmıştır. Üreticisine göre, Demir Kubbe olumsuz hava koşullarında gece gündüz çalışacak ve aynı anda birden fazla tehdide yanıt verebiliyor.

Kaynak: Sözcü