Reklam

Kocaeli-Belediyesi Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri

ABD'de enflasyon 3 yılın zirvesinde: Gözler Fed’in faiz hamlesinde

ABD’de tüketici enflasyonu, Orta Doğu’da devam eden gerilimin enerji fiyatları üzerindeki etkisiyle Mayıs ayında belirgin şekilde hızlandı. Benzin başta olmak üzere enerji ürünlerinde görülen artış, fiyat baskılarının güçlenmesinde etkili oldu.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tüketici fiyatları Mayıs’ta aylık bazda yüzde 0,5 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 4,2 ile piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.

Böylece yıllık enflasyon, Nisan 2023’ten bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

Fed için faiz artışı sinyali

Nisan ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 3,8 artış göstermişti.

Gıda ve enerji kalemleri hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon ise Mayıs’ta aylık bazda yüzde 0,4’ten yüzde 0,2’ye indi. Böylece yüzde 0,3 olan piyasa beklentisinin altında kaldı. Yıllık çekirdek enflasyon ise beklentilere paralel şekilde yüzde 2,8’den yüzde 2,9’a yükseldi.

Ekonomistler, Orta Doğu’daki gerilimin kısa sürede yatışması halinde bile fiyat baskılarının sürebileceğine dikkat çekiyor. Enerji maliyetlerindeki ilk artışın yanı sıra gübre piyasasında yaşanabilecek aksamalar gıda fiyatlarını, yükselen taşıma maliyetleri ise birçok tüketim ürününün fiyatını yukarı çekebilir.

Bu tablo, Fed yetkililerinin yıl içinde faiz artırım seçeneğini yeniden gündeme almasına neden olabilir.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir