İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medyada dolaşıma giren "Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın NATO'nun 5. maddesiyle çeliştiği ve yeni bir askeri ittifak oluşturduğu" yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı. DMM, söz konusu paylaşımların gerçeği yansıtmadığını belirterek kamuoyunu asılsız bilgilere karşı dikkatli olmaya çağırdı.
DMM iddiaları yalanladı
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Mekke Ortak Savunma Anlaşması hakkında ortaya atılan iddiaların "tamamen gerçek dışı" olduğu belirtildi.
Açıklamada, söz konusu paylaşımların kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir algı çalışması niteliği taşıdığı ifade edildi.
NATO ile çelişmediği vurgulandı
DMM, Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın Türkiye'nin NATO başta olmak üzere mevcut uluslararası yükümlülükleriyle herhangi bir çelişki oluşturmadığını bildirdi.
Açıklamada, anlaşmanın NATO üyeliğine alternatif bir yapı olmadığı, aksine bölgesel güvenliği destekleyen tamamlayıcı bir iş birliği mekanizması niteliği taşıdığı vurgulandı.
"Savunma odaklı bir iş birliği"
Merkezin açıklamasında, Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın saldırgan bir askeri blok oluşturmayı hedeflemediği belirtildi.
Anlaşmanın temel amacının savunma sanayii alanındaki iş birliğini geliştirmek, askeri eğitim faaliyetlerini artırmak, teknoloji paylaşımını güçlendirmek ve bölgesel istikrara katkı sağlamak olduğu ifade edildi.
Manipülatif paylaşımlara karşı uyarı
DMM, açıklamasının sonunda kamuoyuna önemli bir çağrıda bulundu.
Türkiye’nin bölgesel ortaklıklar geliştirmesinin, NATO üyeliğinin bir alternatifi olmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Mekke Ortak Savunma Anlaşması, saldırgan bir askeri blok değil; caydırıcılığı artırmayı hedefleyen savunma odaklı bir düzenlemedir. Anlaşma üçüncü bir ülkeyi ya da bloğu hedef almamakta; savunma sanayii iş birliğini, askeri eğitimleri, teknoloji paylaşımını ve bölgesel istikrarı güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Kamuoyunun, asılsız iddialara ve manipülatif paylaşımlara itibar etmemesi önemle rica olunur."

