Fitch, yayımladığı raporda yüksek enflasyonun reel ücretler üzerinde baskı oluşturduğunu, tüketim harcamalarını sınırladığını ve şirketlerin girdi maliyetlerini artırdığını belirtti. Bu unsurlar nedeniyle büyüme tahminlerinde genel bir aşağı yönlü revizyona gidildiği ifade edildi.
Raporda, petrol şokunun küresel ekonomik faaliyetler üzerindeki olumsuz etkisinin ise yapay zeka bağlantılı bilişim teknolojileri yatırımlarında beklenenden güçlü seyreden ivme sayesinde kısmen dengelendiği kaydedildi. Fitch’e göre bu gelişme, dünya ticaretini ve Asya ihracatını destekleyen önemli faktörlerden biri oldu.
Fitch, 2026 yılı için ABD büyüme tahminini 0,3 puan düşürerek yüzde 1,9’a, Euro Bölgesi tahminini ise 0,4 puan indirerek yüzde 0,9’a çekti. Çin hariç gelişmekte olan piyasalara yönelik büyüme beklentisi de 0,2 puanlık düşüşle yüzde 3,2 olarak güncellendi.
Buna karşılık Fitch, 2026’nın ilk çeyreğinde açıklanan güçlü veriler ve ihracattaki dirençli görünüm nedeniyle Çin ekonomisine ilişkin tahminini 0,3 puan artırarak yüzde 4,6’ya yükseltti. Küresel teknoloji harcamalarındaki artıştan faydalanması beklenen Güney Kore için büyüme tahmininde de yukarı yönlü revizyon yapıldı.
Brent tahmini 87 dolara çıktı
Fitch Başekonomisti Brian Coulton, “Petrol fiyatlarındaki şok, küresel büyüme beklentilerini olumsuz etkiliyor ve aşağı yönlü riskleri artırıyor. Ancak aynı zamanda küresel bilişim teknolojileri harcamalarında çok belirgin bir artış yaşanıyor ve bu durum, özellikle Asya’da, kısa vadede ekonomik faaliyetler üzerindeki etkiyi hafifletiyor” dedi.
Fitch, Hürmüz Boğazı’nın Temmuz ayına kadar yeniden açılmayacağını öngörüyor. Brent ham petrolü 2026 ortalama fiyat tahminlerini varil başına 70 dolardan 87 dolara revize etti.
Fitch, raporunda ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bu yıl faizleri sabit tutumasını, ancak 2027'de faiz indirimlerine yeniden başlamasını öngörüyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Haziran ayında faizleri 25 baz puan artırmasını, ancak bunun gelecek yıl tersine dönmesini tahmin ediyor.