Reklam

Kocaeli-Belediyesi

İlkokullarda Yetiştirme Programı genişliyor: İYEP 2. sınıfları da kapsayacak! Sistem nasıl işleyecek?

İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) için kapsam genişletildi. Daha önce yalnızca 3. sınıf öğrencilerine uygulanan programın 2. sınıfları da kapsamasının önü açıldı. Yeni sistemle öğrenme eksikliklerine daha erken müdahale edilmesi ve öğrencilerin Türkçe ile matematikte temel becerilerini güçlendirmesi hedefleniyor.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ilkokul öğrencilerinin temel becerilerini güçlendirmek amacıyla uygulanan İlkokullarda Yetiştirme Programı'nın (İYEP) kapsamı genişletiliyor. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda güncellenen programla birlikte daha önce yalnızca 3. sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan sistemin 2. sınıfları da kapsamasının önü açıldı. Yeni düzenlemeyle öğrenme eksikliklerinin daha erken tespit edilmesi ve öğrencilerin temel okuryazarlık ile matematik becerilerinin zamanında desteklenmesi amaçlanıyor.

İYEP 2. sınıfları da kapsayacak

Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) Güncelleme ve Materyal Hazırlama Çalıştayı” Niğde'de başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, ilkokul döneminde kazanılan temel becerilerin öğrencilerin eğitim hayatı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Yelkenci, özellikle Türkçe ve matematik alanlarında yaşanan öğrenme eksikliklerinin erken dönemde giderilmesinin öğrencilerin ilerleyen eğitim süreçleri açısından önemli olduğunu ifade etti.

İYEP sistemi nasıl uygulanacak?

İlkokullarda Yetiştirme Programı, temel becerileri yeterli düzeyde kazanamayan öğrencilerin desteklenmesini amaçlıyor.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında beceri temelli eğitim anlayışı doğrultusunda güncellenen programla öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik daha hedefli çalışmalar yapılması planlanıyor.

İYEP kapsamında öğrencilerin özellikle;

  • Okuma,
  • Yazma,
  • Dinleme,
  • Konuşma,
  • Temel matematik becerileri

alanlarında yaşadığı öğrenme eksikliklerinin giderilmesi hedefleniyor.

Program, öğrencilerin eksik kaldığı becerilere yönelik yapılandırılmış destek sunacak. Böylece öğrencilerin sınıf seviyesine uygun temel kazanımları daha sağlam şekilde edinmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Daha önce yalnızca 3. sınıflara uygulanıyordu

İlkokullarda Yetiştirme Programı daha önce 3. sınıf öğrencilerine yönelik olarak uygulanıyordu. Ancak sahadan gelen geri bildirimler ve programa yönelik yoğun talep doğrultusunda kapsamın genişletilmesi gündeme geldi.

Yapılan mevzuat düzenlemesiyle birlikte İYEP'in 2. sınıf öğrencilerini de kapsayacak şekilde uygulanmasının önü açıldı.

Bu değişiklikle birlikte öğrencilerin öğrenme eksikliklerinin daha erken yaşta belirlenmesi ve gerekli desteğin zaman kaybetmeden sunulması hedefleniyor.

Öğrenme eksikliklerine erken müdahale edilecek

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında tüm öğrenciler için farklılaştırılmış öğretim etkinliklerinin uygulandığını belirtti.

Buna rağmen bazı öğrencilerin farklı nedenlerle öğrenme eksiklikleri yaşayabildiğine dikkat çeken Yelkenci, İYEP'in bu noktada önemli bir destek mekanizması olduğunu ifade etti.

Programın 2. sınıfları da kapsamasıyla birlikte öğrencilerin temel becerilerindeki eksikliklere daha erken müdahale edilmesi planlanıyor. Böylece öğrencilerin ilerleyen sınıflarda karşılaşabileceği akademik güçlüklerin azaltılması amaçlanıyor.

Türkçe ve matematik becerileri güçlendirilecek

Program kapsamında Türkçe ve matematik alanları özel önem taşıyor.

Ömer Faruk Yelkenci, Türkçe'nin yalnızca bir ders olmadığını belirterek okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin öğrencilerin bütün öğrenme süreçleri için temel oluşturduğunu vurguladı.

Matematiğin ise kendine özgü bir düşünme ve ifade biçimi olduğunu belirten Yelkenci, bu alandaki temel becerilerin öğrencilerin akademik ve günlük yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

İYEP'in genişletilmesiyle birlikte öğrencilerin hem temel okuryazarlık hem de matematik becerilerinin daha sağlam bir zeminde geliştirilmesi hedefleniyor.

İYEP için yeni materyaller hazırlanacak

Niğde'de gerçekleştirilen çalıştay kapsamında İlkokullarda Yetiştirme Programı'nın güncellenmesi ve yeni materyallerin hazırlanması da ele alınıyor.

Çalıştayda Millî Eğitim Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra akademisyenler ve sahada görev yapan öğretmenler de yer alıyor.

Hazırlanacak yeni içerik ve materyallerin, öğrencilerin ihtiyaçlarına daha etkili şekilde cevap vermesi amaçlanıyor. Programın kapsamının genişletilmesiyle birlikte 2. sınıf öğrencilerine yönelik uygulama süreçleri ve eğitim materyallerinin de yeniden düzenlenmesi bekleniyor.

Yeni sistemle birlikte İYEP'in, öğrencilerin temel becerilerindeki eksiklikleri erken dönemde gidermeye yönelik daha kapsamlı bir destek programı olarak uygulanması hedefleniyor.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir