JPMorgan analistleri, erken seçim ihtimalinin zayıflaması ve Türk lirasında istikrarlı bir seyir beklentisinin Türkiye’nin makroekonomik görünümüne duyulan güveni güçlendirdiğini bildirdi.
Zafar Nazim ve Lorenzo Parisi’nin de aralarında bulunduğu analistler tarafından hazırlanan raporda, Türk şirketleri ile bankalarının tahvilleri değerlendirildi. Yüzde 8 ila yüzde 11 arasında getiri sağlayan birçok tahvilin, makul kredi kalitesiyle birlikte değerlendirildiğinde piyasa ortalamasının üzerinde ve cazip bir taşıma getirisi sunduğu belirtildi.
Türkiye tahvilleri gelişmekte olan ülkelerin gerisinde kaldı
Rapora göre, JPMorgan’ın ana şirket tahvili endeksinde yer alan Türkiye segmenti, savaşın başlamasından bu yana diğer gelişmekte olan ülke tahvillerine kıyasla 70 baz puan daha zayıf performans sergiledi. Türk şirket tahvillerinin aynı dönemde Türkiye’nin devlet tahvillerinin de gerisinde kaldığı kaydedildi.
Buna karşılık İran’daki savaşın devam etmesi ve şirketlerin kârlılık görünümündeki belirsizliğin artması, tahvillerin toplam getiri potansiyelini sınırlayabilecek başlıca riskler arasında gösterildi.
Banka tahvillerinde tavsiye yükseltildi
JPMorgan, bankaların sermaye yapısında yer alan Tier 2 ve vadesiz nitelikteki tahvillerine yönelik tavsiyesini “ağırlığını artır” seviyesine çıkardı.
Çimko ile Limak Çimento tahvillerinin tavsiyesi de aynı seviyeye yükseltildi. Bu kararda, çimento üreticilerinin yılın ilk çeyreğinde olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşadığı satış hacmi kayıplarını telafi etmeye başlaması etkili oldu.
Ülker tahvillerine yönelik tavsiye yükseltildi
Ülker tahvilleri, yakın dönemde sergilediği zayıf performansa karşın Türkiye’deki en güçlü kredi profilleri arasında gösterildi. Bu değerlendirme doğrultusunda şirketin tahvillerine ilişkin tavsiye “ağırlığını artır” seviyesine çıkarıldı.
İhracatçı şirketlerde marj baskısı öne çıktı
Arçelik ve Şişecam tahvillerinin notu ise ihracatçı şirketlerin kâr marjları üzerindeki baskı nedeniyle “endeks altı getiri” seviyesine indirildi.
Ford Otosan tahvillerine yönelik “nötr” görüşte değişikliğe gidilmedi. Anadolu Efes ve Coca-Cola İçecek tahvilleri için de mevcut “nötr” tavsiye korundu.
