Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Küresel piyasalarda yükseliş serisi son buldu

ABD'de açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verileri, yatırımcıların Fed'in faiz politikasına ilişkin beklentilerini yeniden şekillendirdi. Verilerin ardından faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceği görüşü güç kazanırken, Wall Street'teki tarihi haftalık yükseliş serisi de sona erdi.

Piyasalardaki satış baskısında özellikle teknoloji hisselerinde görülen değer kayıpları ve tahvil faizlerindeki yükseliş etkili oldu. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,55 seviyesine çıkarak son iki haftanın en yüksek düzeyine ulaştı.

Fed politikalarına karşı daha duyarlı kabul edilen 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,18'e yükselerek Şubat 2025'ten bu yana görülen en yüksek seviyeyi kaydetti. Faiz beklentilerindeki değişimle birlikte yapay zeka odaklı teknoloji hisselerinde yaşanan sert satışlar da piyasalardaki risk iştahını zayıflattı.

Teknoloji satışları Wall Street’i baskıladı

Değerlemelere yönelik kaygıların artmasıyla ABD borsalarında satış baskısı güçlendi. S&P 500 endeksi yüzde 2,6 gerileyerek 10 haftalık yükseliş serisini sürdürmekte başarısız oldu. Nasdaq 100 ise yaklaşık yüzde 5 düşüşle Nisan 2025’ten bu yana en sert kaybını yaşadı.

Yarı iletken hisselerindeki gerileme daha belirgin oldu. Çip üreticilerini takip eden Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Endeksi yüzde 10 değer kaybetti. Son dönemde endeksi rekor seviyelere taşıyan yapay zeka odaklı rallinin sürdürülebilirliğine ilişkin soru işaretleri satışları hızlandırdı.

Deneyimli stratejist Louis Navellier, teknoloji hisselerinde yeni bir sert düzeltme yaşandığını belirterek yarı iletkenlerde kâr satışlarının öne çıktığını ifade etti. Navellier’e göre piyasalar üzerinde baskı yaratan bir diğer unsur da tahvil faizlerindeki yükseliş oldu. Güçlü istihdam verileri, Fed’in faiz indirimine gideceğine yönelik beklentileri zayıflattı.

Vadeli işlemler, özellikle Avrupa borsalarında güne satıcılı bir başlangıç yapılabileceğine işaret etti. Yapay zeka hisselerindeki düşüş, ABD’de faiz artışı beklentilerinin güçlenmesi ve Orta Doğu’daki gerilimin petrol fiyatlarını yukarı taşıması, yatırımcıların hem hisse senetlerinde hem de tahvil piyasasında satışa yönelmesine neden oldu.

Orta Doğu’da karşılıklı çatışmaların yeniden başlamasının ardından petrol fiyatları yükseldi. Brent ham petrolü yüzde 5’e yakın artışla varil başına 97 doların üzerine çıktı. Orta Doğu çatışmasının başlamasından bu yana tercih edilen güvenli limanlardan ABD doları, G-10 ülkelerinin tüm para birimleri karşısında değer kazandı. MSCI Asya hisse senedi endeksi yüzde 3,2 gerilerken, Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 6,4 düştü.

İsrail’den İran’daki askeri hedeflere misilleme

Hafta sonu bölgede gerilim yeniden tırmandı. İsrail, İran’dan düzenlenen füze saldırılarına karşılık olarak İran’daki bazı askeri noktaları hedef aldığını duyurdu.

İsrail Savunma Kuvvetleri, saldırıların İran’ın batı ve orta kesimlerindeki askeri hedeflere yönelik olduğunu açıkladı. İran devlet medyası ise başkent Tahran’da çok sayıda patlama meydana geldiğini aktardı.

Axios’a konuşan bir ABD’li yetkili, İsrail’in düzenlediği saldırıların kapsamının “nispeten sınırlı” olduğunu belirtti. IDF daha önce İran’dan fırlatılan füzelerin tespit edilerek engellendiğini ve saldırılarda can kaybı yaşanmadığını açıklamışti.

Habere göre saldırı, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’dan İran’a karşılık vermemesini ve diplomasiye daha fazla zaman tanınmasını istemesine rağmen gerçekleşti.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir