Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 35 bin 758 TL'ye, yoksulluk sınırı 116 bin TL'yi aştı

Türk-İş'in haziran araştırmasına göre açlık sınırı 35 bin 758 TL, yoksulluk sınırı ise 116 bin 478 TL'ye yükseldi.
Açlık sınırı Mayısta 25 bin lirayı aştı Açlık sınırı Mayısta 25 bin lirayı aştı

Türk-İş’in haziran ayı araştırması, temel yaşam maliyetlerindeki yükselişin sürdüğünü ortaya koydu. Ankara’da dört kişilik bir ailenin yalnızca gıda için yapması gereken aylık harcama 35 bin 758 lira 88 kuruşa çıkarken, yoksulluk sınırı 116 bin 478 lira 40 kuruşa yükseldi.

Türk-İş Konfederasyonu, haziran ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini kamuoyuyla paylaştı. Araştırmaya göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için ihtiyaç duyduğu aylık gıda harcaması 35 bin 758 lira 88 kuruş olarak hesaplandı.

Mayıs ayında 35 bin 174 lira seviyesinde bulunan açlık sınırı, haziran ayında yeniden yükseliş gösterdi. Böylece temel gıda harcamalarındaki artış, hane bütçeleri üzerindeki baskının devam ettiğini ortaya koydu.

Gıda harcamalarının yanı sıra kira, ulaşım, eğitim, sağlık, giyim ve diğer zorunlu ihtiyaçları kapsayan yoksulluk sınırı ise haziranda 116 bin 478 lira 40 kuruşa ulaştı.

Araştırmada, bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti de 46 bin 248 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Bu veri, tek başına yaşayan çalışanların da temel giderler karşısında yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldığını gösterdi.

Haziran ayında mutfak enflasyonu aylık bazda yüzde 1,66 arttı. Gıda harcamalarındaki yıllık artış yüzde 36,93 olurken, son altı aylık artış yüzde 18,63, yıllık ortalama artış ise yüzde 40,44 olarak kayıtlara geçti.

Artış hızı yavaşladı, pahalılık sürdü

Türk-İş, haziran ayında temel gıda fiyatlarında önceki dönemlere kıyasla daha ılımlı bir tablo oluştuğunu ancak mevcut fiyat seviyelerinin hane bütçeleri üzerindeki baskıyı sürdürdüğünü açıkladı.

Konfederasyonun değerlendirmesinde, fiyat artış hızında görülen yavaşlamanın hayat pahalılığı etkisini ortadan kaldırmadığı vurgulandı. Süt, yoğurt ve peynir grubunda fiyatların genel olarak yatay seyrettiği belirtilirken, et ve bakliyat ürünlerinde farklı yönlü hareketler izlendi.

Kurban Bayramı sonrasında dana eti fiyatlarında düşüş yaşanırken, kuzu eti fiyatlarında artış kaydedildi. Yumurta fiyatları ise arz fazlası ve mevsimsel talepteki gerilemenin etkisiyle belirgin şekilde düştü.

Bakliyat grubunda kuru fasulye ve kırmızı mercimekte fiyat artışı görülürken, nohut fiyatlarında değişiklik olmadı.

Ücretler yaşam maliyetlerinin gerisinde kaldı

Sebze ve meyve fiyatlarında haziran ayında mevsim koşulları belirleyici oldu. Patates fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekerken, yeni sezon ürünlerinin pazara girmesiyle bazı sebze ve meyvelerde fiyat düşüşleri görüldü.

Türk-İş araştırmasında 23 sebze ve 13 meyve olmak üzere toplam 36 ürün incelendi. Buna göre ortalama sebze kilogram fiyatı 101,44 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı ise 139,23 lira olarak hesaplandı. Meyve ve sebzenin toplam ortalama kilogram fiyatı 108,78 lira oldu.

Konfederasyon, yılın ikinci yarısında asgari ücrete ara zam yapılmamasının çalışanların alım gücünü daha da zayıflattığını belirtti. Açıklamada, mevcut ücretlerin yükselen yaşam maliyetleri karşısında yetersiz kaldığı vurgulandı.

Türk-İş verilerine göre, geçen yıl haziran ayında 26 bin 115 lira olan açlık sınırı, bir yılda yaklaşık yüzde 37 artışla 35 bin 758 liraya çıktı. Aynı dönemde yoksulluk sınırı da 85 bin 65 liradan 116 bin 478 liraya yükseldi.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir